Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj Uskrs – LAB Split Barba IPA, stiglo je dite uzorite matere

Stiglo je pivo koje će vas natjerati da malo razmislite, jer dečki iz Splita odlučili su se na malo drugačiji pristup
Objava 31. ožujka 2018. 0 komentara 550 prikaza
Novo LAB-ovo pivo uskoro ćete pronaći i u bocama
Novo LAB-ovo pivo uskoro ćete pronaći i u bocama
Drugačiji pristup najpopularnijem stilu crafta natjerat će vas da malo razmislite

Jako se rado svi sjećaju LAB-ove imperial IPA-e, piva koje je na prepad osvojilo Zagreb Craft Beer Festival. Sjajno je to bilo, zahmeljeno, snažne arome, puna okusa, pravo geekovsko pivo, jedno od najboljih piva prošle godine. Rado bismo carskog Barbu vidjeli u bocama, no doista je teško očekivati pivo takvog sastava na policama po nekoj prihvatljivoj cijeni. Ali, ohrabrili su se Labovci i upravo pred Uskrs predstavili Barba IPA-u, prvo kao točeno a vrlo ubrzo i u bocama.

Velika su očekivanja od 'diteta tako uzorite matere'. Stiglo je pivo koje će vas natjerati da malo razmislite, jer dečki iz Splita odlučili su se na malo drugačiji pristup. Korištena su za ovaj india pale ale tri hmelja, njemački Huell Melon i Mandarina Bavaria te Citra. Jako interesantan odabir za ovaj stil, svakako drugačiji pa i originalniji od onoga na što smo navikli. To se odmah vidi po aromama koje izviru iz piva koje je po izgledu neporecivo dio obitelji najpopularnijeg craft stila, tijelo mutnije jantarne boje okrunjeno je bijelom srednje debelom pjenom. Arome su, dakle, naglašeno voćne, s nešto bilja u pozadini.

Ono na što nas mirisi navode dobiva se odmah u prvom gutljaju, snažna voćnost koju odmah napada gorčina koja nije prejaka, no stvara s okusima mješavinu koja traje do kraja gutljaja. Tijelo je puno a primijetit ćete kod ispijanja i stanovitu mekoću jer labovci su koristili laktozu. To je uobičajenije za New England IPA-u nego za klasični india pale ale, no zanimljivo je i drugačije. Ta laktoza, objašnjavaju mi dečki iz splitske pivovare, igra ulogu i na kraju gutljaja.

Umjesto standardne formule u kojoj gorčina dominira krajem ispijanja pri čemu sve završava suhoćom, sada završava voćnošću i sladnošću. Hm! Treba spomenuti pri tome i Simpsonov slad T50 koji je dugo vremena koristila samo znamenita američka pivovara Sierra Nevada, informiraju me labovci. Znači, umjesto klasičnog pristupa odnosno apsolutnog pridržavanja pravila stila, pivari iz Splita odlučili su malo okrenuti priču. Dobro je to, drugačije, možda će netko poželjeti nešto jače arome, pogotovo kada pročitate kako je ovdje je 23 grama hmelja po litri.

Međutim, korišteni njemački hmeljevi i ne daju intenzivne arome poput nekih američkih, a tu su kako bi dale drugačiju voćnost od one na koju smo navikli kod ovog stila. I uspjelo se u tome. LAB Split Barba IPA pivo je za ambicioznije kušače a svakako za one koji vole i malo maštovitosti u pivu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.