Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj Uskrs – nema blagovanja ako ga ne upotpunite pivom

Objava 15. travnja 2017. 0 komentara 600 prikaza
Bogat uskršnji stol lako je dopuniti pivom
Bogat uskršnji stol lako je dopuniti pivom
Uskrs janjetina

Najveći kršćanski blagdan pred nama je, ne sumnjam da ćete ga proslaviti kako dolikuje, s obiteljima, pred punim stolom, unatoč ovim teškim prilikama. Raznolikost blagdanskog stola dozvoljava puno maštovitosti u odabiru pića kojim ćete upotpuniti bogatstvo okusa, jasno, nas ovdje zanima što se može s pivom.

Puno toga. Kuhana su jaja i šunka dominantni sutra a izbor piva koja uz njih mogu ići jasan je. I kod šunke i kod jaja jedan dobar pilsner dobar je izbor. Imate na našim policama dobrih domaćih predstavnika poput Pivioničina Fulira, ako ste od onih koji vole točeno, onda će žitelje istočnih dijelova Hrvatske bez problema namiriti Bošnjak, u Zagrebu Gardenov Pilsener, sjeverozapadu Križevačko. Pilsner Urquell ili Augustiner zadovoljit će svaki ukus ako se traži strano pivo. Oni ambiciozniji mogu pokušati i s nečim zahmeljenijim, poput pale alea ili india pale alea. Ovdje čak i ne moramo gledati preko plota, jer imamo Zmajsko i Varionicu, dolazi u obzir Crafter'sova english IPA, za one koji će dodati neki začin na svoju hranu, može C4 Nove Runde.

Ovakav odabir dozvolit će balansiranje slanoće te isticanje drugih okusa, ako ste od onih koji će dodavati nešto ljuto, radije bih ostao na pilsnerima. Vjerojatno će se na puno stolova naći i pečena janjetina. Ovako bogat obrok ne bi se trebao sramiti piva također bogatih okusima i punoćom. Belgijski aleovi su sjajan izbor jer će odlično dopuniti okuse koje dobivate iz janjetine. Mislim tu prije svega na dubbel pa i tripel, aromatična i ukusna piva. Zašto ne neki trapist poput Westmalle Tripel ili neki od Chimayja.

Onda su tu vrijedni predstavnici belgijskog pivarstva St. Bernardus Prior 8 ili Corsendonk Pater. Ako ste negdje u južnim predjelima, nedaleko Hvara, možete do Vunetova pa si nabavite Aljaškog mrguda, crnu IPA-u koja je po ratebeeru bila najbolje naše pivo prošle godine. Stoutovi mogu ovdje također poslužiti, Varioničin Neon Stout, pa onda i Gardenov predstavnik, pa Medvedgradov Agram. Što se kolača tiče, sve ovisi što će biti na stolu. Stoutovi i porteri mogu ići s čokoladnim kolačima, Zmajsko Porter za one koji vole izvući maksimum, za one druge Crafter'sov Chimney ako kod kuće imaju točionik pri čemu ne treba zaboraviti Križevačko Tamno ako niste od aleova.

Ako se radi o voćnim kolačima, Medvedgradov Baltazar ili kakvo lagano pšenično pivo bit će odlično, poput, naravno, Celis Whitea. Mašta radi svoje, možda dođete do neke svoje kombinacije koja će Uskrs napraviti i velikim hedonističkim praznikom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.