Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Aecht Schlenkerla Rauchbier Maerzen, pivo koje voli piti Zoran Milanović

Objava 22. svibnja 2015. 5 komentara 900 prikaza
Ovo je omiljeno pivo hrvatskog premijera
Ovo je omiljeno pivo hrvatskog premijera
Nije preskupo, a doista je neobično, Milanović zna što je pivo

Prošli vikend objavljeno, danas i isprobano. Dimljeno pivo iz pivovare Heller u Bambergu omiljeno je pivo premijera Zorana Milanovića koje nabavlja u jednom poznatom zagrebačkom dućanu pivima, a ja sam ga nabavio u Pivoteci, novom zagrebačkom dućanu na Prisavlju po cijeni od 23 kune za što ne mislim da je previše. Dakle, obzirom da nemam iskustva s dimljenim pivama bila je dilema kome vjerovati – onima koji su tvrdili da se radi o pivu koje je intenzivna, gotovo kisela okusa ili se radi o finom pivu i za sladokusce. Moram reći, prije je ovo drugo. Ponavljam, ne mogu reći kakvo je u usporedbi s drugim dimljenim pivama, ali da je ovo pivo dobro, svakako jest i očito je da premijer Zoran Milanović doista zna svoje pivo. Ova Schlenkerla ugodna je mirisa, možda premalo vuče na dim, ali osobno to mene ne smeta. Tamne je boje, guste pjene, s dovoljno tijela ali i ukusno, opet naglašeno na dim, tu opet ulazimo u sferu osobnog okusa. Osjeti se i karamela, čak i nešto čokolade, a na nepcima okusi ostaju i dulje nego sam navikao kod ostalih piva.

Na Ratebeeru je dobila dobrih 3.66 na više od 2500 recenzija. To je dosta za 29 mjesto no na listi su još tri bolje pozicionirane Schlenkerle istog stila koje tek trebam isprobati. Povijest sam ovaj puta ostavio za kraj. Pivovara gdje se Schlenkerle proizvode nalazi se u Bambergu odmah ispod katedrale. Prvi se puta ova pivovara spominje 1405. a danas je vodi obitelj Trum i to njezina već šesta generacija. U gostionici koja je vlasništvo pivovare još se toči na tradicionalan način, iz drvene bačve. Još, izraz „schlenkerla“ potiče iz francuskog jezika, a značio bi „netko tko ne hoda ravno“, slično hodu pijanaca, a nastavak –la je zapravo deminutiv.

  • ameris:

    Milanović je "zadimio" sve oko sudbine Hrvatske...niti vidimo niti predviđamo izlazak iz te njegove magle.No,za njega znamo kamo će uskoro...u naj veći mrak hrvatske povijesti.

  • olrajt:

    ..hahahahahahaha,dobri ste vi u VL!...sad bi me još zanimalo kakav toalet papir troši ?...to bi moglo prevagnuti za koga ću glasovati!

  • 777CRO:

    Vazno je sto pije premijer najveća sramota hrvatske drzave! Ako on vidi sebe kao šefa , partije, da li on vidi da u njegovoj Parti na žalost nema hrvatskih navijača i da će Hrvati uvijek biti ta dom spremni i ... prikaži još! da bi on kao hrvatski premijer trebao biti ponosan na to!! A ako ima inteligent mora bi se pitati kako je on toliko naivan da njegovi Jovanović, stevanovic, vasic duic, pupovac ... Uspjesno transformirane SDP u srpsku dopunsku partiju i da ustaša vise nema - pobijeni od Tita- partizan-JNA -četnika - velikosrba (svaka čast poštenim Srbima koji se ne bore protiv Hrvstske drzave) Boze cuvaj hrvatsku