Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Aljaški Mrgud, uvijek je dobro pisati o lijepoj priči s Hvara

Tako je, eto, Aljaški Mrgud prošle godine pokupio naslov najboljeg hrvatskog piva po Ratebeeru. Složio se netko ili ne oko te tvrdnje, sasvim je sigurno kako je crna IPA Vunetova doista dobro pivo
Objava 03. prosinca 2017. 0 komentara 849 prikaza
Uvijek je dobro vratiti se crnoj IPA-i Vunetovog
Uvijek je dobro vratiti se crnoj IPA-i Vunetovog
Poštena mala pivovara s Hvara opet je napravila dobru šaržu Aljaškog Mrguda

Tko je propustio American Stout Vunetova na Zagreb Craft Beer Festivalu, neka ne ponovi istu grešku s novom iteracijom Aljaškog Mrguda netom pristiglog u zagrebačke lokale i dućane. Uvijek ću pisati o Vunetovu, maloj poštenoj pivovari s Hvara koja godinu za godinom ne odustaje od svojeg načina, originalna piva, u pravilu s nekim pomakom u vidu lokalnog sastojka. Tako je, eto, Aljaški Mrgud prošle godine pokupio naslov najboljeg hrvatskog piva po Ratebeeru. Složio se netko ili ne oko te tvrdnje, sasvim je sigurno kako je crna IPA Vunetova doista dobro pivo. Volim kada craft pivo ima neku svoju priču, mislim da je to nešto što je važno, što izdvaja neovisno pivarstvo prije svega od industrije, ali ga postavlja i kao svojevrsnu lokalnu posebnost. O Anni znamo sve, stigla je ovdje iz Poljske, sva djela Mire Gavrana koja su prevedena na poljski njezina su zasluga, našla je na Hvaru svoga šjora na opće naše veselje jer smo tako dobili privilegiju uživati u njezinim pivima. I Aljaški Mrgud ima svoju priču. Tko je posjetio Vunetovo u Putu Podstina na Hvaru sigurno je upoznao Togoa, aljaškog malamuta koji se neobično dobro snašao u dalmatinskim vrućinama. Nema ništa mrgodno kod veselog dlakavog rmpalije, gosti su za njega veselje, ime je Mrgud vezano samo za boju crne IPA-e. I u ovoj je šarži Mrgud zadržao sve ono što ga je krasilo i prije. Čvrsta i debela pjena, gotovo crna boja, arome koje jasno naznačavaju o kojem se pivu radi jer je tu kava i karamela, ali onda onaj odmak karakterističan za piva Vunetova. Pronaći ćete još i tamno voće te borovinu, pa nešto citre koji polako nadjačavaju sladne arome. U okusu se to nastavlja no pri kraju se vraća prema karameli te se sve zaokružuje gorčinom. Hmeljni karakter je tu prevladavajući, slad je tek da zaokruži priču i – da boju. Aljaški je Mrgud iznimno pitak, vjerujem da će ga zbog toga i drugih navedenih kvaliteta popiti i oni koji kada se o tamnim pivima radi nisu otišli, primjerice, dalje od Križevačkog tamnog. I neće pogriješiti, Vunetovo Aljaški Mrgud naprosto je dobro pivo. U Magic Beer Roomu je 25 kuna, navikli smo na višu cijenu piva iz Vunetova, male serije specijala dosta i koštaju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.