Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Brewdog Vagabond Pale Ale, bezglutensko pivo

Objava 03. srpnja 2015. 0 komentara 950 prikaza
Pravi se od sastojaka bez glutena
Pravi se od sastojaka bez glutena
Dodatna je sreća što je ovo odlično pivo došlo baš od Brewdoga

Svi znaju koliki sam ljubitelj Brewdoga, odnosno njihovih svijetlih piva, ali ne samo proizvoda već i cijele priče oko njih. Equity for punks financiranje stvaran je dokaz kolika je snaga te još do prije desetak godina male pivovare koja još malo pa će umnogome kvariti kombinacije industrijskim pivarima. I sada sam probao dva nova proizvoda, njihov lager o kojemu ću pisati nešto kasnije, možda već drugoga tjedna, te puno zanimljiviji Vagabond Pale Ale koji je – bez glutena! Kako čujem, ovakva se piva u nas sve više traže pa evo zlatne prilike da takvo pivo i isprobam pa još od vrhunskom pivara što jest Brewdog. Dojam jest – sjajno, i to bez lažnog uvijanja mene kao ljubitelja Brewdoga. Odmah treba reći, obzirom da sada naše tržište sve više kao etalonske vrijednosti uzima domaće pale aleove koji su intenzivni, nemojte se razočarati Vagabondovim tijelom koje nije toliko puno u odnosu na naše.

Podsjetimo, originalni pale ale puno je blaži kada se o tijelu radi. Idemo dalje. Ako ste mislili da je piti bezglutensko pivo nešto slično gadljivom dojmu koji imate kod bezalkoholnog, tada ste se gadno prevarili. Posve netočno, Vagabond je krasna mirisa, uredno se pjeni taman toliko koliko treba (u pravilnoj čaši, naravno). Arome su također zaista lijepe, Brewdog ne skriva ništa, Vagabonda pravi od tri slada i dva hmelja, tako da to niti nije ništa neobično. Jasno, svi ti sastojci nemaju glutena a valjda ne treba podsjećati kako se takva piva i prave za one koji imaju netoleranciju na gluten, čak i za one koji pate od celijaklije. Baš sam sretan što mogu reći da sada imaju pivo koje mogu piti a da ne izgube baš ništa od onoga u čemu uživaju redoviti pivopije. Ocjenjivati Vagabond i nema nekog smisla, pivo je standardnih 4,5 posto alkohola, 55 IBU-a, međunarodnih jedinica za gorčinu, čak i na Ratebeeru čekamo veći uzorak, no kao što sam rekao, odlično je, a i cijena je ipak prihvatljiva, u zagrebačkom Magic Beer Roomu platio sam ga 19 kuna. Trčite i nabavite, što više reći.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.