Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Bura Brew Trippin' Tripel, pivo za lagani popodnevni trip

Kako kaže Burin glavni pivar Alesssandro, novo je pivo tek nastavak ljubavi prema belgijskim pivima, osjećaj kako ipak nedostaje drugačijih stilova na našem tržištu kojim dominiraju IPA-e, APA-e, imperial stoutovi
Objava 09. prosinca 2017. 0 komentara 161 prikaza
Novo Burino pivo opet je jednog belgijskog stila
Novo Burino pivo opet je jednog belgijskog stila
Tripel je doista nedostajao na našem tržištu

Jedan od pritajenih favorita prošlog Zagreb Craft Beer Festivala bilo je svakako novo pivo porečke Bure. Uvijek potiho i skromno, s vremena na vrijeme Alessandro Zekka i ekipa razvesele nas nekim uratkom drugačijim od onoga na što smo navikli. Došao je red na tripel, da se ne razmećem sada otrcanim pridjevima poput 'prvi hrvatski' ili tome slično. Trippin' Tripel je, dakle, Burina interpretacija popularnog belgijskog alea, koja prilično dosljedno prati osnovne karakteristike stila. Kako kaže Burin glavni pivar Alesssandro, novo je pivo tek nastavak ljubavi prema belgijskim pivima, osjećaj kako ipak nedostaje drugačijih stilova na našem tržištu kojim dominiraju IPA-e, APA-e, imperial stoutovi. Nije da nije u pravu, iako sada imamo raznolikost, i ja uvijek navijam da se pojavi kakvo pivo belgijskog stila. – Iako na papiru izgleda prilično jednostavno napraviti belgijsko pivo, trebate jedan hmelj, jedan slad, što je kod Trippin' Tripela Saaz i Pilsen, svejedno to nije baš tako. Zato što zapravo sve ovisi o fermentaciji. Za naš tripel koristili smo odabrani Abbaye kvasac, za drugu fermentaciju candy sugar. Kod Abbaye kvasca treba biti oprezan, nastojati održati kontroliran proces, u suprotnom dobivate pivo s offovima, kaže Alessandro.

Trippin' Tripel fermentirao je 20 dana u tankovima, druga fermentacija u bocama trajala je 15 dana a onda je pivo ostavljeno da odleži još tri mjeseca. Konačni proizvod je bistro žuto pivo sa srednje debelom gustom pjenom. Arome su očekivane, banana i tropsko voće s nešto začina. Trippin' Tripel vrlo je pitko pivo s dovoljno punog tijela, naglašenim voćnim okusima koji podsjećaju na arome, suhim završetkom s nešto gorčine. Dobro pivo koje će lako prihvatiti svi i gdje će rijetko kome smetati 8,1 posto alkohola što nije rijetkost za stil poput ovoga. U Buri dobro rade, priznao im je to i nedavni gost, talijanski pivski sudac Lorenzo Dabove Kuaska potvrdivši kako je, primjerice, Burina Tornado IPA dobar ulaz u svijet najpopularnijeg pivskog stila u craftu. I doista, u Buri su stručnjaci za piva kojima se ne da puno toga prigovoriti, koje će rado popiti svatko, a koja će mnoge zainteresirati za svijet crafta. Trippin' Tripel dolazi u boci od 0,33 l i butelji 0,75 l što ga čini dobrim poklonom za nekoga tko želi odškrinuti prozor prema novim pivskim vidicima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.