Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Celis White, probajte originalni Hoegaarden

Objava 01. svibnja 2015. 0 komentara 657 prikaza
Celis White napravio je pivar zanimljive povijesti
Celis White napravio je pivar zanimljive povijesti
Riječ je praktično o etalonskom belgijskom pivu

I u nas popularni Hoegaarden skuhao je belgijski pivar Pierre Celis i to tamo negdje ranih 60-tih godina prošlog stoljeća. Dvadesetak godina kasnije njegovu pivovaru kupuje Interbrew-Labatt pa je Pierre Celis otišao u Texas gdje je u Austinu ustanovio novi pogon gdje je kuhao isto pivo ali pod drugim imenom – Celis White. Uspješan je bio taj Belgijanac jer ga nakon nekih desetak godina rada kupuje veliki Miller zajedno s trgovačkom markom Celis White, no njima posao baš i ne ide te pivovaru zatvaraju 2000. No, dvije godine kasnije ime Celis White od Millera kupuje Michigan Brewing te ga reaktivira. Zanimljivo, Pierre Celis je o svojem životu objavio i knjigu. Na našu sreću, ovaj je puta Celis White izdržao te ga danas proizvodi Brouwerij Van Steenberge, odakle dolaze i Augustijn i Gulden Draak, i to pod dva imena – Celis White za Europu te Ertveld's Wit za Ameriku. Kažem na sreću, jer imao sam prilike uživati u tom klasičnom belgijskom pšeničnom pivu u zagrebačkom Svijetu piva gdje ga toče.

Doista, riječ je o znatno boljem proizvodu od Hoegaardena, s više tijela, zaista lijepe svijetle boje, čvrste pjene... Alkohola je standardnih pet posto, jako je osvježavajuće, više nego sam to navikao od belgijskih witova kojih sam u zadnje vrijeme probao nekoliko. Osjetit ćete korijander, citru, još nekih voćnih aroma u paketu koji se nekako nameće kao klasik, etalonsko belgijsko pšenično pivo. Po Ratebeeru ocijenjeno je s prosječnih 3.2 što je solidno, ali ne i dovoljno dobro da se nađe među prvih 50, što je po meni zaista nezasluženo, obzirom da nasljednik imena, Hoegaarden, ima ovdje svoje mjesto. Pogledamo li ostatak ekipe, ima tu uglednih imena poput Mikkelera ili Evil Twina, no ipak sam mišljenja da Celis White ovdje negdje spada. Ukoliko ga nabavite, u Svijetu piva je 20 kuna točena od pola litre i to je poštena ponuda za ovo doista dobro pivo. Možete ga degustirati, ima dovoljno osobina za produljeno uživanje, a kao i uvijek s belgijskim pšeničnjacima, preporučujem ga uz kakvu salatu ili piletinu. Ali, svakako ga pronađite ili otiđite na točeno u Svijet piva ukoliko ste ovaj vikend u Zagrebu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.