Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Crafter's Pumpker i Nutso, specijali koji poštuju domaću tradiciju

Nema se što reći, godina koja nam, realno, nije ponudila previše toga novog, mogla bi završiti u stilu jer sasvim sigurno kako budemo gazili dalje u zimu bit će i novih iznenađenja
Objava 06. listopada 2018. 0 komentara 590 prikaza
Dva nova sezonska piva iz Crafter'sa dižu optimizam pred još jednu zimu
Dva nova sezonska piva iz Crafter'sa dižu optimizam pred još jednu zimu
Za Bučijadu u Ivanić Gradu i kestenijadu u Kostajnici stižu Pumpker i Nutso

Nema nikakve dvojbe, teško da će netko moći poreći da je glavni pivar Crafter'sa Silvije Boroša majstor specijala. Nije tako davno da sam pisao o Spiritu koji je sada nakon dugog čekanja stigao ponovo i to u boci. A s Pumpkerom su se mnogi vjerojatno susreli već ranije, sasvim lako moguće na Bučijadi u Ivaniću. Kada sam ga prvi put probao (usput pobravši nekih pet do deset litara kiše kako je padalo tog vikenda u Ivaniću) bilo je to vrlo korektno, nije bilo nimalo čudno da se tamo Pumpker gotovo rasprodao. Ponovo ponajprije zbog Bučijade evo Pumpkera opet ali ovaj puta u boci. Sjajno je to, ali normalno, zanima nas što je u toj boci.

A tu je doista jedan evoluirani Pumpker s naglašenim notama bundeve na kojoj se očito nije štedilo. I k tome se radi o sortama bundeva hokkaido i butternut koje su i najcjenjenije među uzgajivačima kao i onima koji od tog ploda priređuju različite delicije. Ili pivo. No, osim jasno izraženog mirisa bundeve osjetit ćete i začine koji su gotovo uobičajeni kod Borošinih specijala, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Tragovi se bundeve i začina fino osjete u okusu piva koje nije pregusto i zadržava pitkost tako da doista u čašu dobijete pivo s temom jeseni. Još je jedan tematski proizvod Nutso s kojim se susrećemo po prvi puta, pivo je napravljeno za Kestenijadu u Kostajnici, još jedan jako posjećeni događaj.

Riječ je o pivu, u osnovi je scottish ale, rekao bih, s dodatkom kestena, i to pravih, pečenih, po aromi koja izbija iz bijele pjene koja neće puno daviti izgleda da se radi o ozbiljnoj količini koja je pomiješana s nešto hmeljnih mirisa. Jer, kesteni su prevladavajući i u okusu, ovoga puta pomiješani s nešto slada koji je tu tek zbog dopune. I ovo je, poput, Pumpkera vrlo pitko pivo, ugodno za piće, ni po čemu ne odbija a lako će se uklopiti s različitim kolačima, od čokolade, naravno, kestena, svime što nema previše šećera koji bi potopio ugodne Nutsove okuse.

Nema se što reći, godina koja nam, realno, nije ponudila previše toga novog, mogla bi završiti u stilu jer sasvim sigurno kako budemo gazili dalje u zimu bit će i novih iznenađenja. Normalno, kada se koriste vrhunski sastojci za ovakva piva, to mora nešto i koštati pa se nemojte iznenaditi, ali ni libiti da izdvojite koju kunu više za par zaista dobrih piva pivovare koja u posljednje vrijeme radi sve bolja i bolja pita. Dodatak ovoj preporuci bio bi Crafter's Switch Rye IPA, rijetko dobri raženi india pale ale.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.