Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Dogma Crusty i Albino, gostujuće rješenje za osvježenje

Iako su nas ovdje u početku osvojili sa svojim Hoptopodom, nije bilo naznaka da bi stvari mogle krenuti ovako kreativno
Objava 08. srpnja 2017. 0 komentara 134 prikaza
Dogma Crusty
Dogma Crusty
Dogma Crusty je saison sa zanimljivim dodatkom

Hm! Pa nešto me krenulo s tom Dogmom. Iako su nas ovdje u početku osvojili sa svojim Hoptopodom, nije bilo naznaka da bi stvari mogle krenuti ovako kreativno. Gotovo u pravilnom ritmu Vladimir Stojković Fashke i njegova ekipa izbacuju inovativno spravljena piva kojima se redovito i vraćam. Tako je i s posljednja dva uratka kojima ću posvetiti tek nekoliko redaka ne želeći nikome oduzeti vrijeme jer nemam što drugo osim ih zaista toplo preporučiti. Na nedavnom Novosadskom festivalu piva Dogmin je Albino osvojio nagradu publike kao najbolje pivo. Nisam probao ostala ponuđena, no u svakom slučaju se Albinu mora priznati puno stvari. Albino je india pale ale kod kojeg ćete odmah primijetiti kako je svjetlije boje, dakle Albino. U punom nazivu stoji 'white IPA' što bi bio neki podstil india pale aleova, na nekim specijaliziranim webovima doista ga već tako i tretiraju. Odgovoran za to je pšenični slad koji je uz tu promjenu boje donio i jednu svilenkastu notu ionako jako pitkom pivu. Pjena je čvrsta, bijele boje, kada s povuče jasno će se razaznati arome citrusa pa onda i bilja s nešto slada u pozadini. Vrlo je osvježavajuće, i u okusima će se osjetiti citrusi pa onda i malo tropskog voća, nešto sladnosti, da bi sve završilo s umjerenom gorčinom. Nema se što prigovoriti, Albino je doista dobro složeno pivo, dobrog balansa gdje se 6,5 posto alkohola ne osjeti.

Drugi je Dogmin adut došao iz suradnje s drugom srbijanskom pivovarom, Crow. Riječ je o saison nazvanom Crusty gdje je i na etiketi klaun, očita je asocijacija na Simpsonove. No, to je i jedina sličnost jer Crusty se tako zove zbog – krastavaca. Saison ionako znamo kao klasični stil namijenjen prije svega toplijim danima. Lagan je, vrlo pitak, aromatičan i ukusan, a nadasve osvježavajuć. Tako je i u slučaju Crustyja koji je još i suho hmeljen sa Saazom i Styrian Golding hmeljevima. No, onaj faktor X koji se nalazi u ovom Dogminom i Crowovom pivu doista jest dodatak krastavca koji se u pivu i jasno osjeti. Rezultat je potpuno iznenađenje jer se savršeno uklapa u cijelu priču te pridonosi osvježenju. Nema se, dakle, više što reći, nego otići do zagrebačke Pivoteke i pokupiti po nekoliko bočica od svakog piva i pripremiti se za vruće dane koji nam predstoje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.