Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Jopen Northsea IPA, sjajan nastavljač stare tradicije

Pivari ove nizozemske pivovara promijenili su šest recepata prije nego su se odlučili da im je najbolje ispala druga šarža
Objava 16. prosinca 2018. 0 komentara 302 prikaza
Ugodno je iznenađenje india pale ale stare pivovare iz nizozemskog grada Haarlema
Ugodno je iznenađenje india pale ale stare pivovare iz nizozemskog grada Haarlema
Hmeljevi cascade, simcoe i citra u najboljem svjetlu

Jer, da – i Nizozemci su, poput, Engleza imali kolonije u srednjem vijeku, i njihovi su vojnici voljeli piti pivo, pa su i oni tako preuzeli ideju otočkih im susjeda da piva jako hmelje kako bi izdržala putovanje do Kariba gdje je Nizozemska imala većinu svojih kolonija. To pivo nazvali su 'duraebel scheepsbier', odnosno dugotrajno brodsko pivo. I sada je pred nama jedan od nastavljača te tradicije, Jopenova Northsea IPA koja je doista jedan iznimni predstavnik najpopularnijeg stila neovisnog pivarstva. Nije to bez razloga, jer pivari ove nizozemske pivovara promijenili su šest recepata prije nego su se odlučili da im je najbolje ispala druga šarža.

Pojavnost neće ničime poremetiti dojam kako je riječ o india pale aleu, mutna narančasta boja sa srednje debelom bijelom pjenom klasika je za taj stil. Ono što nas uvijek više interesira jesu poglavito arome pa onda okusi. A u mirisu će vam nos bombardirati toliko voćnih aroma koliko nismo već neko vrijeme osjetili, najviše onih citrusa, naranča se, primjerice, baš jako ističe, svježina na sve strane, nešto slada, po svemu bi okus trebao ići na slađu stranu.

Međutim, nije baš tako jer ga dobro izjednačava gorčina koja se provlači praktično od početka pijenja smjenjujući se s voćnošću i slatkoćom. Uz nju se pojavljuje određena mekoća što potječe od zobi koja je korištena kod ovog piva. Nije nikakvo čudo da je Northsea IPA dobro ocijenjena, jako je malo zamjerki koje se ovom pivu mogu naći, a i te bi bile na nekoj osobnoj preferenciji, treba li biti još malo gorče ili ne, da li citrusi previše dominiraju, ili treba više alkohola kojeg je pristojnih 6,5 posto, nešto tog tipa.

Ujedno sam ovo pivo odabrao za preporuku koja naravno iako piše da je za vikend uglavnom vrijedi za svaku prigodu, jer su Jopenova piva, kao i piva još par nizozemski piva sada dostupna kroz lokalnog distributera. Možda ste uočili članak koji sam objavio pred neko vrijeme kako se u Zagrebu otvorio nizozemski dućan Orange World, odnosno izložbeni prostor s webshopom www.orangeworld.hr .

Tamo možete nabaviti piva ove pivovare iz grada čija dokumentirana povijest o pravljenju piva seže još u 1407. godinu kada se bilježi da se u Haarlemu kuhao gruit. Sama etiketa Jopen koja je dobila ime po 112 litarskim bačvama za pivo, stvorena je 1994. godine, već godinu dana kasnije otvorena je i pivovara. Umnogome se u Jopenu oslanjaju na tradiciju pa su im prva piva rađena po povijesnim receptima, drugo je upravo gruit kakav se radio 1407. godine. Ne čekajte nego probajte.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.