Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – LAB Split Barba Pale Ale, treća sreća donijela je najboljeg Barbu

Po prvi je puta Barba suho hmeljen. Najavili su to dečki iz LAB-a već ranije: Barba Pale Ale će dobiti blago izmijenjen profil za 2018 te će dobiti više hmelja
Objava 28. siječnja 2018. 0 komentara 505 prikaza
Iza poznate etikete skriva se bitno bolje pivo
Iza poznate etikete skriva se bitno bolje pivo
Nije čudo što je Barba jedno od popularnijih piva na jugu Hrvatske

Kasni se ovaj vikend s preporukom, no namjerno jer splitski je LAB u subotu navečer ima prezentaciju u popularnom zagrebačkom Hop Inu gdje je predstavljen Barba s po treći puta dorađenim receptom. Po prvi je puta Barba suho hmeljen. Najavili su to dečki iz LAB-a već ranije: Barba Pale Ale će dobiti blago izmijenjen profil za 2018 te će dobit više hmelja. Svake godine hmeljevi drugačije urode i nije svaki hmelj jednako dobar iz godine u godinu. Zato ćemo mi po treći puta blago izmijeniti recept Barba Pale Ale-a i iskoristiti ono najbolje što se na tržištu nudi. Odlučili smo i podebljati hmelj jer vidimo da naši konzumenti jako dobro reagiraju na suho hmeljenje piva, naveli su na svojem Facebooku. I doista, novi je Barba itekako, nepogrešivo, prepoznatljiv ali sada s tim pomakom koji mu je dao nešto dodatnih aroma i okusa. I dalje je Barba gorak zahvaljujući hmelju Columbus, a bogatije arome i okusi došli su od Simcoea, Cascadea i Mosaica, čak tri hmelja u suhom hmeljenju no s kojima se nije pretjeralo nego je Barba i dalje vrlo pitak, dakle bez pretjerivanja u bilo čemu. Zaista dobar pale ale koji nije bez razloga jedno od popularnijih craft piva na jugu Hrvatske s dosta prostora za napredovanje u ostatku Hrvatske. I dalje bistre tamnožute boje, srednje debele bijele pjene, s aromama u kojima prevladavaju citrusni, cvjetni i zemljani mirisi od kojih se u okusima najviše nastavljaju citrusi uz taman dovoljan dodatak sladnosti.

Dobri novi Barba nije proizvod samo pivarske vještine. Kada sam prije godinu i pol dana bio u LAB-u bila je to klasična IPIM-ova pivovara smještena na nekih 150 kvadrata s dovoljno komocije. Uskoro bi LAB mogao taj prostor i prerasti. Investiralo se u ventilaciju, te novu rashladnu komoru kako bi LAB-ova piva stajala u pogonu i čekale klijente na ugodnih 3 Celzijeva stupnja. Još se i u našim lokalima ali i u pivovarama zanemaruje potreba pravilnog skladištenja, odnosno ostavljanja piva u komorama. Također, cijela je pivovara pokrivena lampama za sterilizaciju koje se koriste i za sterilizaciju kirurških sala. Još je tu novosti, možda ste čuli da je poznati kućni pivar Ivan Rako sa svojom momčadi Rally Dogs uspio završiti humanitarni reli Budimpešta-Bamako odlučivši se na avanturu u 20 godina starom Nissanovom Patrolu. Jedan je od sponzora Rally Dogsa bio upravo LAB sa svojim Barbom. Za nekih mjesec dana susrest ćemo se i s novim Englezom koji sada više nije bitter nego je engleska IPA. U zanimljivoj i zabavnoj večeri u Hop Inu bilo je još događaja, no o tome ćemo u sutrašnjem blogu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.