Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – LAB Split My Name is Jeff, sedmerohmeljni bandit neskrivenih ambicija

Znate i sami da nisam beer geek, samo sam lik koji voli popiti dobro pivo, a svakako uvijek nađem nekako vremena da probam svaki novi uradak prijatelja Siniše i Ante, pa tako i ovo koje je ime dobilo po – memeu gdje je žrtva Channing Tatum u sceni iz filma 22 Jump Street. Samo pivo nije nikakva šala
Objava 19. listopada 2018. 1 komentara 474 prikaza
Dečki iz LAB-a postaju majstori malih šarži
Dečki iz LAB-a postaju majstori malih šarži
Prošle godine double, ove quadruple india pale ale

Bit će još malo pa godinu dana od Zagreb Beer Weeka kada je uz sve engleske dragulje titulu pobjednika festivala odnijelo ipak jedno naše pivo. Uz uobičajeno pomaknut humor mladića iz splitskog LAB-a stigao je s juga i njihov double IPA. Malo čudovište s osam posto alkohola ali i s 28 grama hmelja po litri piva, šest sorti ukupno. Do sada, to je bilo najbolje LAB-ovo pivo, za mene dovoljno da ga smjestim među najbolje prošle godine bez nekog razmišljanja. LAB-ova Juicy IPA nenametljivo se probila do polica svih ozbiljnijih pivskih dućana sa svojim doista odličnim omjerom cijene i kvalitete.

I sada je došlo vrijeme za nešto novo. My Name is Jeff je quadruple IPA koje je do Zagreba stiglo par kegova pa sam iskoristio pauzu za jednog radnog dana u gradu i otišao do Craft Rooma kako bih to probao. Znate i sami da nisam beer geek, samo sam lik koji voli popiti dobro pivo, a svakako uvijek nađem nekako vremena da probam svaki novi uradak prijatelja Siniše i Ante, pa tako i ovo koje je ime dobilo po – memeu gdje je žrtva Channing Tatum u sceni iz filma 22 Jump Street. Samo pivo nije nikakva šala, korišteno je sedam hmeljeva, Columbus, Simcoe, Mosaic, Sorachi Ace, Aurora, Hersbrucker i Centennial, dva slada, Simpsonovi pale i T-50 Crystal gdje se odmah po boji vidi da je Crystala dosta. A vjerojatno je bilo dosta onih koje je zanimalo kako će funkcionirati ova američko-europsko-japanska kombinacija hmeljeva. Rekao bih užasno dobro. Koloplet je to mirisa pa ne znate od kuda vas što jače tuče, da li je to voćnost ili citrusi, pa onda cvjetne arome, pa nešto začina, u svemu tome ipak i malo alkohola jer radi se ipak o više od 10 posto ABV. Veliko bogatstvo izlazi iz čaše s Jeffom koji je jantarne boje koja vuče već prema crvenoj, tijela okrunjena bijelom srednje debelom pjenom koja će tu čašu uresiti čipkom. I to traje, dobijete neku novu kombinaciju prije svakog gutljaja u kojem se ponavljaju ponajprije voćnost i citrusi s tek nešto malo slada jer nakon trećine gutljaja slijedi provala gorčine koja je izračunata na 100 IBU-a a prije te druge trećine ispijanja ništa vas neće navesti na tako visoku vrijednost. Eto i razloga zašto nigdje do sada nema prefiksa 'naj', tko se sjeća, Garden je napravio za drugi rođendan Craft Rooma triple IPA sa 100 IBU-a. Rekao bih, ipak, da je to otprilike jedino po čemu se to pivo, koje je bilo dobro, da se razumijemo, može mjeriti s Jeffom. Uvijek trubim pa sam već i sebi pomalo dosadan, da je pivo napravljeno da se pije tako da je to pijenje uživancija. A Jeff je pitak, doista jest, bez obzira na svu tu agresiju aroma i okusa, ne zasićuje ni u jednom trenutku, na kraju ostavlja onaj dobar osjeća osvježenja, gorčina ne potapa želju da se popije još, sve je baš dobro balansirano. Prije nego što dam konačnu ocjenu, pustimo da malo o svojem pivu pričaju i dečki iz LAB-a.

- My name is Jeff je prvo pivo u seriji naših specijala. Planiramo izbacivati jako ograničene serije one-off piva gdje ćemo rušiti stereotipe i probijati granice onoga što se tradicionalno naziva pivom! Ostvarujemo san svakog kućnog pivara - pokreni pivovaru i uz profi opremu stvaraj recepte a nit vodilja neka bude apsolutna sloboda kreiranja uz najbolje sirovine i uvjete. Kao mali nagovještaj i najava možemo reći da se trenutno u fermentoru nalazi jedna tamna američka pšenica. U planu je i majka svih stouta prije kraja godine, kažu LAB-ovci otkrivajući nam još jednu osobinu njihovog do sada najboljeg piva.

- Jeff je kompleksno pivo specialno rađeno za Nitro fest u Coloradu gdje smo pozvani nakon što smo upoznali legendu američkog crafta Chris Lennerta, vlasnika Left Hand Brewing Company. Upoznali smo ga dok smo radili kolaboraciju s Mad Scientistom, ono što znate kao Mad Barba pivo. Nakon nekoliko minuta razgovora moglo bi se reći da se poistovjetio s nama govoreći nam kako smo mi sada na istom mjestu gdje je američki craft bio prije 20 godina. Biti prvi ispunjava ali i puno traži. Oduševila ga je naša No shave November akcija jer je i sam sa svojom zakladom uključen u mnoge humanitarne projekte. Odmah nas je pozvao na Nitro Fest i rekao da moramo napraviti pivo s - dušikom! Kad smo odgovorili da to nismo do sada radili, njegov odgovor je bio – pa sad vam je šansa. Otišli smo pokazati sve što znamo, a opet ostaviti traga, ako je to moguće, na tržištu kao što je američko, opisuju dečki svoje pivo koje karakteriziraju kao – čudno.

Točno, IPA gazirana dušikom s najčudnijom kombinacijom hmeljeva koji su i prilično rijetki, barem u nas. Ali to vrijedi i to pali, i to tako da razmišljam da Jeffa stavim na prvo mjesto najboljih hrvatskih piva iz neovisnih pivovara. Odmah ću reći i zašto. Mogla se ovdje pročitati pokoja rečenica optimizma jer imamo sada doista solidan izbor piva, pa i onih koje konačno možemo nazvati odličnima. Međutim, to su mahom, izuzev mojeg osobnog favorita Novog vala, tamna piva, stoutovi, porteri, scottish aleovi gdje, recimo, trpamo Spirita. No, napraviti ovakvo pivo ipak je malo teže. Prženi je slad zahvalan partner koji će pokriti dosta toga, odležavanje će odnijeti neki višak alkohola, primjerice, time takva piva naprosto bivaju bolja. Kod india pale aleova s toliko hmelja, stvar je suprotna. I zato Jeff može na kraju godine postati 'the' pivo, ono koje ostali tek trebaju dostići. K tome, ovaj puta ću i to malo dotaknuti, u Zagrebu se prodaje po cijenama po kojima dobivate tek deseti dio ovih užitaka i to u vrlo nečitkom pakovanju.

  • Avatar stinkyink
    stinkyink:

    LAB Split My Name is Jeff, sedmerohmeljni bandit.....nisam beer geek....Zagreb Beer Weeka....par kegova...otišao do Craft Rooma....Mad Barba pivo….postati 'the' pivo....hebo te koji je ovo jezik, jel ovo neki rvacki dijalekt iz gruntovca ili gornjih przogrnaca. ahahahaaa, e jadnici jadni balkanski ... prikaži još!i iskompleksirani a vamo izmisljaju rijeci da rvacki kao ne bi bio "srpski".