Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Lepi Dečki Kaj-El, pij dobro – pij lokalno

Ako ste pretpostavili kako Kal-El odnosno Superman ima neke veze s pivom Kaj-El, sasvim ste u pravu, riječ je o doista zgodno smišljenom marketinškom triku koji se nastavlja i na prikladno smišljenoj etiketi
Objava 25. kolovoza 2017. 0 komentara 511 prikaza
Lepi Dečki Kaj-El
Lepi Dečki Kaj-El
Lepi Dečki Kaj-El malo je iznenađenje sa sjevera Hrvatske

Pred neko vrijeme sam pisao o otvorenju nove pivovare u Čakovcu, Lepi Dečki sada su dom i istoimenom brendu kao i Pulferu. Ovdje malo kasnim jer sam nakon testnih šarži pričekao malo da probam i komercijalne, da podsjetim pšenično Nikola Zrinski i pale ale Kaj-El piva su koja se pod etiketom Lepi Dečki proizvode u Čakovcu pored Starog Hrasta dok je Međimursko pivo još ono koje dolazi iz Pivovare Daruvar. Od početka su dečki iz Čakovca odlučili držati se pametne tržište politike i krenuti lokalno, jer sjeverniji krajevi Hrvatske znaju što je craft no što se dostupnosti tiče, ovisilo se do sada o zagrebačkim etiketama te Križevačkom. Pojava lokalne pivovare dobra je stvar, uostalom i u drugim se krajevima, zapadnoj i istočnoj Slavoniji mogu popiti doista dobra lokalna piva. Tako je moja preporuka ako se nađete u Međimurju svakako Kaj-El. Prvi pale ale iz nove pivovare Lepi Dečki, pogona sklopljenog u obližnjoj Letini, doista je dobar, nije to samo moje mišljenje, većina mojih pivskih prijatelja koji su ga imali prilike probati složila se kako je riječ o preporučljivom pivu. Ako ste pretpostavili kako Kal-El odnosno Superman ima neke veze s pivom Kaj-El, sasvim ste u pravu, riječ je o doista zgodno smišljenom marketinškom triku koji se nastavlja i na prikladno smišljenoj etiketi. No, uzalud duhovito ime ako se u čaši, limenci ili boci, već kako naletite, ne nalazi nešto vrijedno sjećanja. Kaj-El spravljen je od četiri vrste slada, Palea, Municha, Caramunicha te Carahella te s tri sorte hmelja, Amarilla, Cascadea i Challengera. Rezultat je pivo tamnije narančaste boje sa srednje debelom čvrstom pjenom. Iz nje će se probiti biljne, travnate i citrične arome nakon kojih se probije i karamela. Balans se u okusima pomiče prema sladnosti uz nastavak prisutnosti bilja i dodatak malo medene slatkoće, u zadnjoj trećini gutljaja pojavit će se gorčina koja će završiti suhoćom. Kaj-El dobro osvježava i jako je pitak. Doista dobar paket s kojim ljubitelji crafta neće ostati žedni ni na sjeveru Hrvatske. Bocu ćete platiti 20 kuna, limenku 15 a posebna je pogodnost ako u pivovari kupite six-pack limenki za ponijeti koje vas tada izlaze 70 kuna. Solidne cijene za jedno solidno pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.