Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Lepi dečki Waitapu, dobra priča uz potpis velikog Jože

Horvat je živio za putovanja, zvali su ga i hrvatskim Vascom da Gamom, pa je zgodno za etiketu ovog piva Lepih dečkiju odabrana njegova rečenica – Đavo mi je šapnuo, plovi!
Objava 01. rujna 2018. 0 komentara 313 prikaza
Zgodno osmišljena etiketa zadnjeg piva Lepih dečkiju skriva dvije priče istog imena
Zgodno osmišljena etiketa zadnjeg piva Lepih dečkiju skriva dvije priče istog imena
I sam Joža Horvat vjerojatno bi sa sobom ponio koji Waitapu

Oni koji su u školu išli dok se pazilo što se u njoj priča i predaje, a još više što se i je li se po ljetu pročitalo, sigurno se dobro sjećaju Waitapua i Jože Horvata. Bio je to suvremeni klasik i svjetski putnik koji je među Hrvatima prvi na širokom jedrenjaku oplovio svijet. Po njegovom romanu za mlade Waitapu koji je između ostalih preveden i na kineski jezik nazvano je i zadnje pivo izašlo iz pivovare Međimurski lepi dečki. Horvat je živio za putovanja, zvali su ga i hrvatskim Vascom da Gamom, pa je zgodno za etiketu ovog piva Lepih dečkiju odabrana njegova rečenica – Đavo mi je šapnuo, plovi! Joža je Horvat rođen u Kotoribi, mjestu u jugoistočnom Međimurju pa su tako dečki iz Čakovca zadržali svoj lokalni štih. Na etiketi ima još nešto, zvučnici i slušalice, 'zasluga' je to benda koji se zove kao i Horvatov roman, Waitapu. Iz Čakovca su pa je, eto, ime dobilo i drugu lokalnu poveznicu. Čakovčani znaju dobro ispričati svoju priču i od početka su to radili kako treba, bez obzira na stil, uvijek je ime ili etiketa podsjećala na nešto domaće ili barem jako poznato svima poput Kaj-Ela, pale alea koji je ponio ime po samom Supermenu. Vjerujem i da je to dobar dio razloga što se ta čakovečka pivovara u relativno kratko vrijeme razvila u malu lokalnu silu koja je praktično na prepad osvojila svoj kraj. Drugi je razlog što se radi o korektnim pivima koja lako svojom pitkošću privlače publiku, u kombinaciji s lokalnom pričom i agilnom prodajom dobije se klasična priča o uspjehu malog poduzetništva. Znači, nije puno drugačije niti s Waitapuom, blond aleom koji je, dakle, ponio ime po Horvatovu romanu a pridružen mu je lokalni bend. I ovdje se radi o pivu koje ponajprije 'lovi' na svoju pitkost, no kojem ne nedostaje aroma, prije svega oni citrusnih koje potječu od hmeljeva Mandarina Bavaria i Citra, a kojih ima taman dovoljno da vas natjeraju da pivo bakrene boje s nešto bijele pjene probate. Aromama treba pridružiti i laganu sladnost, sve se to ponavlja u privlačnoj mješavini u koju se za posljednje trećine gutljaja probija malo gorčine koja je opet dovoljna da otvori put sljedećem gutljaju. Keep it simple, opet je formula Lepih dečkiju, Waitapu je pivo kojem su pitkost, pa onda osvježenje glavni aduti te za kojeg je lako zaključiti da ima adute za probiti se do šire publike. Ništa razmetljivo a sve dovoljno dobro da mu se vratite još koji puta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.