Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Mad Barba, tko bi rekao da ćemo jednom s Mađarima surađivati na pivu

U par se navrata spominjala ova suradnja, pa i s nekim drugim pivovarama u nas, pa tako i za gostovanja Mađara u Zagrebu. Nešto prije toga čak i na reliju Budimpešta-Bamako gdje je Gergő, jedan od osnivača Mad Scientista, uočio LAB-ov logo koji ga je asocirao i na njegov – LAB + Scientist! Malo pomalo, i eto, pred nama je Mad Barba
Objava 11. kolovoza 2018. 0 komentara 747 prikaza
Možda i ponajbolja naša suradnja s nekom stranom pivovarom
Možda i ponajbolja naša suradnja s nekom stranom pivovarom
Svakako ne treba zaboraviti i novu inkarnaciju Barba Juicy IPA-e

Pa eto, umjesto nekadašnje gospodarske suradnje na relaciji Zagreb i okolica – Nagykanisza koja se umnogome sastojala od jeftinije kobaje i salame i po čašu (ili nekoliko) sumnjiva tokaja, sada se to ipak malo upristojilo i prepustilo toku modernog vremena. Jer, i u jednoj i u drugoj zemlji valja se craft revolucija čiji je važan dio i suradnja. Imali smo toga ponešto i ovdje, par i s pivovarama izvan naših granica, a za ovo je ljeto stigla još jedna kolaboracija, između budimpeštanskog Mad Scientista i LAB-a iz Splita.

O Mad Scientistu sam već pisao, bili su ovdje i gostima kada su imali predstavljanje u Svijetu piva, bilo je dobrog interesa, sam sam probao cijeli niz njihovih piva (iako je to tek neki djelić od svega što naprave kroz godinu) pa mogu mirne duše reći da se s razlogom radi o najboljoj mađarskoj pivovari. LAB znamo svi, bila je to prva splitska novovalna pivovara, njihov Barba lokalni je splitski brend, a podržavam ih uvijek jer se radi o ljudima za koje mogu jamčiti kako su u sve ušli iz iskrenih pobuda jer imaju (ili imali su) i ovako sigurne poslove i stabilne prihode, pa zašto bi se onda zafrkavali s tamo nekom pivovarom ako ne zato što vjeruju? U par se navrata spominjala ova suradnja, pa i s nekim drugim pivovarama u nas, pa tako i za gostovanja Mađara u Zagrebu.

Nešto prije toga čak i na reliju Budimpešta-Bamako gdje je Gergő, jedan od osnivača Mad Scientista, uočio LAB-ov logo koji ga je asocirao i na njegov – LAB + Scientist! Malo pomalo, i eto, pred nama je Mad Barba. Kaže u materijalu uz pivo kako se radi o Australian Sour IPA i to naravno nema veze s bilo čim ako ste mislili pitati koji je to stil. Jednostavno, masovna upotreba novosvjetovnog hmelja Vic Secret odgovorna je za ono 'Australian', a jogurt i sol koja je donesena iz Hrvatske za ono 'Sour'. I sada možete pogoditi kako je to jako zahmeljeni gose s hrvatskim sastojcima pa eto te složenice, Australian Sour IPA.

Bio sam predviđao kako će kisela piva malo pomalo osvajati našu publiku, to se i događa ali ne onako brzo kako sam ja to mislio/priželjkivao. Ipak, od ovih nekoliko bočica stiglih iz Splita, nisam čuo neki loš dojam o Mad Barbi od onih s kojima sam to podijelio. Neobično je, ali doista dobro napravljeno pivo koje doista jako dobro osvježava. Narančasta boja, lijepa bijela pjena podsjećaju doista na IPA-u a dalje je priča podosta drugačija. U aromi ima Vic Secreta, odnosno tropskog voća koje on daje, ali se zanimljivije stvari događaju u okusima.

Tu se tropsko voće isprepliće s kiselosti i slanosti pa se dobija jedna zaista interesantna mješavina koja ne zamara ni jednog trenutka te se lako pije. Vrlo zanimljivo pivo koje će vjerojatno nestati brzo s obzirom na količine, pa je bolje da požurite. Čak bih rekao da je ovo i najuspjelija suradnja s nekom stranom pivovarom do sada. Ali, nije to sve, ne smijem zaboraviti novu ediciju Barba IPA-e, odnosno Juicy IPA-e kako je tamo vole zvati.

Bio sam je probao iz fermentora kada sam bio ovog ljeta u Splitu, a sada je konačno do mene dospjela i u bočici (sada su Barbe i u bocama od 0,33). Odlično mi je to. Nije nikakva namjera, kao što dečki i kažu, da se obaraju rekordi na ratebeerovima, untappdeovima i sličnim platformama za uništenje pivskog užitka, nego je namjera da se napravi pivo koje se može piti a obiluje aromama i okusima.

I Juicy IPA je upravo to, iz mutnog narančastog piva s podebelom bijelom pjenom dolazi prava mala agresija voćnih aroma, prije svega citrusa a onda i koštuničavog voća poput marelice. U tome svemu ne osjeti se uopće alkohola od sedam posto. Jako je pitko, drugačije od prethodne inkarnacije kada je na kraju gutljaja ostajala vlažnost, sada je toga manje u kombinaciji s malo gorčine, točno dobro pogođeno da poželite kontinuirano piti. Fino baš za ove vruće dane tako da se može bez bojazni preporučiti.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.