Blogosfera Volim pivu

Piva Lion Brewery, na Šri Lanci su očuvali najbolju stečevinu britanskog carstva

Kako to obično biva kod teritorija koji su nekada bili dijelom carstva Velike Britanije, oslanjaju se upravo na divnu otočku pivarsku tradiciju. Iz press materijala doznajemo kako priča o cejlonskoj pivovari potječe još od kraja 19. stoljeća, točnije od 1881. godine, kada je Šri Lanka, nekadašnji Cejlon bila dijelom Britanskog carstva
Objava 13. svibnja 2018. 0 komentara 234 prikaza
Iz daleke zemlje u Bengalskom zaljevu dolazi dobro ocijenjeni stout
Iz daleke zemlje u Bengalskom zaljevu dolazi dobro ocijenjeni stout
Uskoro će se na domaćim policama pojaviti i Lionov Coffee Stout

Od kojekuda su već dolazila piva na police naših dućana, no baš da ćemo imati i pivo iz Šri Lanke nisam baš očekivao. Kako i bih, nekadašnji Cejlon nije najpoznatiji po pivu. Ali, situacija bi se mogla izmijeniti u kratko vrijeme jer odnedavno se u Hrvatskoj mogu piti piva tamošnje pivovare Lion. Kako to obično biva kod teritorija koji su nekada bili dijelom carstva Velike Britanije, oslanjaju se upravo na divnu otočku pivarsku tradiciju. Iz press materijala doznajemo kako priča o cejlonskoj pivovari potječe još od kraja 19. stoljeća, točnije od 1881. godine, kada je Šri Lanka, nekadašnji Cejlon bila dijelom Britanskog carstva.

Europski proizvođači čaja željno su tražili "okus domovine", a legenda kaže da je britanski istraživač Sir Samuel Baker tijekom jedne od svojih lovnih ekspedicija u Nuwara Eliya (1828 metara nadmorske visine) pogodio jelena. Tijekom potrage za pronalaženjem trupla Sir Baker je otkrio slikovito područje okruženo prekrasnim lišćem i veličanstvenim vodopadom. Privučen šarmom ovog lijepog položaja i čistoće vode s vodopada, Baker postavlja temelje za dom prve pivovare na otoku.

Dalje stoji kako je 133 godine kasnije, Lion pivovara (ime je promijenjeno prije nekoliko godina) proizvodi Šri Lankanska najdraža i najpopularnija piva, Lion lager, Lion Strong i Lion Stout. Unatoč dominantnom položaju na tržištu, pivovara i dalje ostaje blizu svojih skromnih korijena. Lion piva izvoze se u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Veliku Britaniju, EU i Japan. Piva su višestruko nagrađivana na natjecanjima, a Lion Stout postigao je međunarodno priznanje. Brand je potvrdio i Michael Jackson poznati "Lovac na Pivo" kao profinjeno jako pivo, doznajemo iz materijala koji dolaze uz pivo.

Znači, sada o Šri Lanci znamo malo više od onih pred skoro deset godina završenih priča o pobuni Tamilskih tigrova protiv šrilankanske vlasti što je bilo zapravo i jedino zbog čega smo uopće znali nešto o toj zemlji u Bengalskom zaljevu. Spomenuta tri piva dostupna su i u nas, uskoro će stići i Coffee Stout. Nije to i jedino što pivovara nudi, no čini mi se da je za naše tržište ta ponuda sasvim dovoljna. I među tim pivima treba svakako izdvojiti Stout, oni koji prate specijalizirane webove za ocjenjivanje piva vidjet će kako je to pivo prilično visoko ocijenjeno.

Iznenađujuće s obzirom na porijeklo, ali ne i kada ga se proba. Riječ je zbilja o dobrom foreign stoutu, znači jačem od osnovnog stouta a na pola puta do imperiala, najjednostavnije je opisati taj stil. Kod Lionova Stouta dominiraju očekivane arome čokolade i kave s nešto karamele, isto se nastavlja i okusu no sada s malo jačom prisutnošću prženog slada. Tih 8,8 posto alkohola osjeti se ali ništa pretjerano, balans je sasvim u redu. Otprije znamo da stoutovi dobro idu s različitim pečenjima kao i uz deserte koji imaju dosta čokolade. Nema razloga da i ovo pivo ne uvrstite na svoj popis nedjeljnopopodnevnih favorita.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.