Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – piva Pivovare Lovac, u zemlji blatine znaju i što je dobro pivo

U samo četiri godine mala je obiteljska pivovara prisutna u cijeloj Hercegovini i većim gradovima Bosne i Hercegovine. Svakako, kada ste u južnim dijelovima Hrvatske, ne propustite kraći put u Hercegovinu i degustiranje piva koja su se pokazala doista dobrima i vrlo zanimljivima
Objava 09. rujna 2017. 0 komentara 869 prikaza
Iz male pivovare u Širokom brijegu stigla su izuzetno zanimljiva piva
Iz male pivovare u Širokom brijegu stigla su izuzetno zanimljiva piva
Pivovara Lovac

Što piti ovaj vikend – piva Pivovare Lovac, u zemlji blatine znaju i što je dobro pivo Ni susjednu Bosnu i Hercegovinu nije zaobišao val neovisnog pivarstva. Probao sam već od tamo neka sjajna piva a sada je do mene stigao i portfelj pivovare Lovac iz Širokog Brijega. U kraju gotovo isključivo vinske tradicije, odakle potječe i znamenita blatina, teško bi bilo zamisliti uspješnu pivovaru. No, Vlado Mandić nije se dao zavarati predrasudom pa je osnovao Lovac. U samo četiri godine mala je obiteljska pivovara prisutna u cijeloj Hercegovini i većim gradovima Bosne i Hercegovine. Svakako, kada ste u južnim dijelovima Hrvatske, ne propustite kraći put u Hercegovinu i degustiranje piva koja su se pokazala doista dobrima i vrlo zanimljivima. - Iako je Hercegovina tradicijski vinska regija, a i ja sam završio vinarstvo i vinogradarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, te trenutno radim kao agronom u vinariji Vinogradi Nuić, ipak smo obiteljski pokrenuli proizvodnju craft piva. Ideja je došla kada sam s kolegom otišao u Beershop vidjeti kakva piva nude, a završili smo s punim rukama slada i hmelja i tako krenuli s homebrewingom, ispričao je Vlado Mandić. Najsvježija piva Lovac pronaći ćete u širokobriješkom pubu u obiteljskom vlasništvu. - Pošto se obiteljski bavimo ugostiteljstvom, u Širokom vodimo Irish pub Spancil Hill, tako smo na nagovor prijatelja naše domaće pivo ubacili u ponudu. Tri godine smo kuhali 50-litarske ture, da bismo se na početku ove godine odlučili registrirati kao društvo s ograničenom odgovornošću te nabavili opremu Brewiks od 200 litara. Razlog je bila povećana potražnja diljem BiH. Tako sada Lovca osim u Širokom Brijegu ima u svim mjestima Hercegovinem u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom, Grudama, Posušju, Neumu... i u Sarajevu, Banjaluci, Vitezu, Visokom..., otkriva osnivač i glavni pivar Lovca. Uobičajen problem za zemlju koja još nije u EU jest administracija. - Sirovine sami uvozimo, slad iz Hrvatske i Njemačke, a hmelj i kvasac iz Slovenije, koji su distributeri za SAD-a i Francusku. To što BiH nije u EU predstavlja veliki problem, puno je dulji proces dok roba stigne do nas, uvozna-izvozna dokumentacija i troškovi. Dok unutar EU to sve može ići brzom poštom u roku od 24 sata, kaže Mandić, no ta se teškoća na pivima Lovac – ne vidi previše. U društvu probranih pivskih entuzijasta i provjerenih znalaca, isprobali smo cijeli Lovčev portfelj. Pogledajmo o kakvim se pivima radi, u ideju oko svakoga uveo nas je sam Vlado Mandić.

Lovac Pale Ale - Ovdje smo išli s nekim klasičnim pale ale pivom, nižeg postotka alkohola radi pitkosti, ali i zato što je većini ljudi u našem pubu to bilo prvo craft pivo nakon mnogo godina lagera. Koristili smo kombinaciju slovenskih i američkih citrusnih hmeljeva, kaže Lovčev pivar. Doista, riječ je o zaista dobrom pale aleu, nešto mutnije boje, srednje debele pjene s lijepim hmeljnim aromama. Osjeti se bilje, tropskog voća u društvu malo slada. Lovčev je pale ale vrlo pitak, okusi mu se poklapaju s aromama, dobro je balansiran, gorčine je taman koliko treba. Zajednička je ocjena bila da bi na hrvatskom tržištu ovo bilo jedno vrlo popularno pivo.

Lovac Porter - Klasični Porter s četiri vrste slada, s aromama kave, čokolade i sladne zaprženosti ali mislim da ovdje moram ići na veći postotak alkohola da dobijem na tijelu koje može pratiti ovu kombinaciju sladova. Tako da ćemo Porter sigurno još dorađivati. Ovdje je Vlado čak i malo prestrog prema sebi, riječ je o vrlo dobrom porteru koji još nije na nivou Zmajskog no nije i tako jako daleko. Sve što je rekao, osjetilo se u pivu, pa se nema što dodati. Lovac Porter može se mirne duše preporučiti.

Lovac Barrique - Primarno je bila ideja staviti ječmeno vino u hrastovu bačvu, ali zbog kapaciteta kuhanja sam se ipak odlučio na old ale koji je nižeg alkohola. Dok smo napunili bačvu od 225 litara piva trebalo nam je osam tura kuhanja, 15 kilograma meda i 4,5 kilograma njemačkog hmelja Tettnanger. U bačvi je prethodne tri godine odležavalo vino Blatina, a nakon toga pivo je bilo šest mjeseci u bačvi bez ikakvog konzervansa. Sada je već dvije godine u boci i po meni je malo izgubilo na kvaliteti ali i dalje pokazuje svoju posebnost. Ovdje se odmah mora čestitati na ideji! Odležati pivo u bačvama gdje je bila blatina naprosto je logično za kraj gdje se pravi ovo izuzetno vino a rezultat je doista i više nego interesantan. Velika je šteta što Barrique nismo mogli probati kada je bio svjež jer se i sada, nakon dvije godine odležavanja u bocama, vidi kako je ovo bila efikasna kombinacija. Neke je u društvu sada podsjetio na flemish red, no i dalje se jasno razabiru arome koje je Barriqeu posudila blatina, pa onda i one svojstvene hrastovini. Samo hrabro u novu šaržu.

     

Lovac SMaSH Aurora - Eksperimentalno pivo s jednim sladom, Munich, i jednim hmeljom, Aurora. Do sada su reakcije bile pozitivne i vjerojatno ćemo na jesen izbaciti manju seriju ovoga piva, najavljuje pivar Lovca. Da, svakako se slažemo, bilo je na degustaciji ocjena kako je ovo pivo i s većim potencijalom od pale alea. Jednostavno pivo koje odmah osvaja svojom pitkošću i balansom sasvim sigurno bi u komercijalizaciji pronašlo veliku svoju publiku. Ne treba imati straha već ga treba poslati na police.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.