Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Pivionica Fulir Altbier, dašak njemačke tradicije zapuhao u Zagrebu

Objava 13. svibnja 2016. 0 komentara 714 prikaza
Tamni Fulir prvi je hrvatski altbier
Tamni Fulir prvi je hrvatski altbier
Uz kvalitetu krasi ga i doista povoljna cijena

Nekako smo očekivali da bi tradicionalno njemačko pivo altbier po prvi puta ovdje napravio netko drugi. Pivionica je ostala vjerna sebi pa je nakon lagera njemačkog stila izbacila i altbier. Riječ je, dakle, o stilu koji potječe iz Wesphalie, konkretnije grada Dusseldorfa i njegove okolice, ali onda i Krefelda te Monchengladbacha. Ime se po prvi puta pojavljuje 1838. u ponudi pivovare dusseldorfske pivovare Schumacher. Jedno tumačenje imena, alt od latinskog "altus" otkriva o čemu je riječ, to je pivo gornje fermentacije, ale. I veliki Michael Jackson posvetio je dužnu pozornost ovom pivu spominjući ga čak i kao specijalitet u moru lagera. S razlogom, jer riječ "alt" znači i "staro" na njemačkom i to je kao počast pravljenju piva na način kako se to radilo prije lagera, a kojem je ova njemačka regija ostala vjerna. Ali ipak, nakon fermentacije vrši se lagering, odnosno odležavanje, što ovaj stil čini doista posebnim. Kod ovakvih aleova izraženi će biti aromi i okusi dobiveni iz sladova, nešto manje od hmeljeva, a poželjno je da ima i voćnih a onda i nešto hmeljnih, travnatih aroma. Tako nešto ponudit će Tamni Fulir koji je spravljen od šest sladova. Čak i nešto više jer prema boji i alkoholu pomalo izlazi iz stilskih pravila za altbier i ide prema njegovoj jačoj verziji, stickeu. Dakle, izrazito je tamnocrvene boje, ali svijetlije debele pjene. U aromi ćemo pronaći prženi slad i nešto trešnje popraćenih karamelom. Okusi će ispratiti ove arome uz dosta gaziranosti ali i dovoljno gorčine da ne odbije nikoga. Hmeljne arome nisu toliko izražene, no ne treba zamjeriti jer za ovaj stil i ne moraju biti prisutne, a riječ je o pitkom i dobrom pivu koje opravdava pripadnost stilu. Preporuka je piti ga na sobnoj temperaturi kada će do izražaja doći nabrojane arome. Ide s pečenim mesom ili sirevima poput ementalera. Ono što veseli i daje dodatan razlog ovoj preporuci jest cijena. Za bočicu 0,33 traži se 10,5 kuna što je korektna cijena za prvi hrvatski altbier. Dakle, svakako probati, jawohl!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.