Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Pivo svetog Martina Pivovare Medvedgrad, relikvija koja posebno voli hladne dane

Pivo sv. Martina ječmeno je vino kojem se teško može nešto prigovoriti, no riječ je o stilu s kojim se može igrati na različite načine. I upravo su to dečki iz Medvedgrada napravili sada
Objava 08. prosinca 2018. 0 komentara 440 prikaza
Blendano s dijelom šarže odležanom u bačvama whiskeyja Pivo svetog Martina postalo je sasvim ozbiljno piće
Blendano s dijelom šarže odležanom u bačvama whiskeyja Pivo svetog Martina postalo je sasvim ozbiljno piće
Jedan od boljih uradaka iz Medvedgrada zadnjih godinu i nešto dana

Kada je Pivovara Medvedgrad predstavila prvo Pivo sv. Martina veselilo me to kao i uvijek kada netko predstavi neki stil koji do sada nije bio prisutan u našem pivarstvu. I u redu, Pivo sv. Martina ječmeno je vino kojem se teško može nešto prigovoriti, no riječ je o stilu s kojim se može igrati na različite načine. I upravo su to dečki iz Medvedgrada napravili sada. Glavnom je pivaru Boži opet pomogao Matt Hollingsworth u jednom koraku dalje koji je za mene ovo pivo doveo na ono mjesto gdje ga ja smještam na listu mojih omiljenih piva, dakle onih za koje tražim posebno vrijeme. Ivan Nauković objasnio mi je što su napravili. Podsjetimo i da je sada Pivo sv. Martina i flaširano.- Ove godine smo dio Piva Sv. Martina stavili šest mjeseci na odležavanje u bačve u kojima je ranije odležavao škotski viski. Prije punjenja, miješali smo taj viski s onim iz normalnih, inox tankova kako bi dobili pravi omjer koji želimo prezentirati ove godine. Što se etikete tiče, ona Martina prikazuje mladog, tada još rimskog viteza Martina. Umjesto da blagoslovi vino bogatog ceha vinara (imaju kovčeg s blagom) on im nudi hmelj i uči ih raditi pivo, kaže Ivan hvaleći dva pivara koja stoje iza novog Medvedgradovog ječmenog vina. Kažem 'novog', jer doista blendani Martin ima malo veze sa standardnim, kada se o mirisima i okusima radi. Ako niste nikada probali neko strano pivo koje je odležavalo u bačvama whiskeyja, slobodno možete pomirisati Martina, to je takav miris ali koji ovdje ne prevladava kao kod nekih piva. Nije se izgubio onaj vinski štih uobičajen za ječmena vina, nego je on obogaćen aromom whiskeyja. Alkohol se osjeti, sasvim normalno jer ga i ima više od deset posto. No, sad je tu voćnost i to jaka, koja jako dobro kombinira s karakterističnom sladnošću ječmenog vina. Meni jako udaraju suhe šljive, nešto malo trešanja isto dobijem, vjerujem da će neki od vas otkriti još toga, u okusu ostaje ta sladnost ali se ispod nje provlači voćnost slična onoj iz arome. Martin je i solidno osvježavajuć s obzirom na svoj stil, pitkost dozvoljava dvije bočice, nakon toga ćete vjerojatno zaspati. Da, ovo je sada jedno jako dobro pivo, ponosan predstavnik svojeg stila koji uobičajeno stiže za Martinje no ovi su hladniji dani kao savršeni za njega.

Spomenut ću i još jednu ediciju Božićnog piva. Opet bez nekog suvišnog BS'a, dobri tamni bock koji se od Gričke koja je u istom krugu razlikuje po još tamnijoj boji i manje alkohola. Ovdje je ispod sedam posto. Kombinacija je sladova pa se lagano osjete različite arome, meni kava tu prednjači pa za njom malo vanilije. Sve zajedno jako fino, nakon punog okusa koji nastavlja s još par dodataka uz kavu i vaniliju, grožđice rekao bih, slijedi taman toliko gorčine dovoljno za poziv za sljedeći gutljaj. Kako je sada doba teške hrane i za jedno i za drugo pivo lako ćete pronaći par, kaloričniji kolači, masnije pečenje, jedno i drugo ide s ovim pivima. A uvijek je poželjno malo se poigrati, kontrirati okuse, dovoljno je ovdje komponenti da se to može.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.