Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Pivovara Medvedgrad Novi val i Vragec, dvije pitke povijesne priče

Novi val trebao bi biti tek početak niza novih piva Pivovare Medvedgrad
Objava 01. rujna 2017. 0 komentara 471 prikaza
Novi val je, kako čujemo, tek početak velikog vala novih piva
Novi val je, kako čujemo, tek početak velikog vala novih piva
Novi val

Ako već niste poklonik glazbenog 'novog vala', danas vam mogu preporučiti jedan kod kojeg biste to lako mogli postati. Tako se, naime, zove novo pivo Pivovare Medvedgrad. Mudro odabrano ime koje igra na dva fronta. Odmah se iz promotivne fotografije čaše na vinilnoj ploči vidi veza između glazbenog 'novog vala' 70-ih i 80-ih. No, kako kažu dečki iz Medvedgrada, njihov india pale ale Novi val doista je i početak vala novih piva koje će napraviti. Za početak, pozabavimo se Novim valom, novim india pale aleom koji je ova pivovara proizvela. Ako ste očekivali standardni set američkih hmeljeva, zaboravite to i okrenite se nekom od otprije poznatih piva ovog najpopularnijeg stila u svijetu zanatskog pivarstva. Jer, ovdje ćete zateći neke drugačije arome i okuse koje dolaze od rijetkih novozelandskih i australskih hmeljeva. U Medvedgradu su kao malu poslovnu tajnu sačuvali o koja se točno tri hmelja točno radi, kako kažu, neki su izuzetno rijetki i teško dobavljivi, no ne vjerujem da ćete se pretjerano time zamarati kada Novi val stigne na vaš stol. U čaši će se naći pivo mutnije zlatne boje s podebelom bijelom pjenom koja se neće tako lako predati. A onda slijede lijepe arome ponajprije citrusa, pa drugog tropskog voća, a onda bilja s nešto cvijeća nakon čega će se iz pozadine pojaviti i nešto slada. Arome se ponavljaju u okusu koji će do kraja ispratiti srednje jaka gorčina. Još je možda i jači adut u svemu tome što je Novi val iznimno pitak, pije se bez napora, ne zasićuje nakon čaše ili dvije, vjerojatno ćete popiti i više čemu je garancija i alkohol ispod šest posto. Zaista nevjerojatno dobro pivo, za mene najbolje što se pojavilo ove godine što se naših pivovara tiče. Nema što, zaista sjajno iznenađenje iz Pivovare Medvedgrad.

U društvu Novog vala stigla je i nova edicija medvedgradske session IPA-e Vragec. Sjećamo se Vrageca od prije dvije godine, on će sada s Baltazarom i Ljetom u Zagrebu formirati tercet ljetnih piva što je unikat kod domaćih pivovara. I dalje Vragec u tom društvu ima vlastiti identitet. Arome voća i borovine pojavljuju se iznad tijela tamne narančaste boje, u okusima se nastavlja voće, pa onda karamela u društvu nešto jače gorčine. Čini mi se da bi Vragec mogao proći s malo manje tijela, konkretno manje karamelnog slada gdje bi bio znatno pitkiji. No, i bez obzira na to, Vragec će sasvim sigurno pronaći svoju publiku. Pogotovo jer ovaj specijal Pivovare Medvedgrad dolazi u bocama. I ovaj puta, boca dolazi urešena odlično dizajniranom etiketom kojom dominira, dakako, Vragec. Oni koji su malo bolje upućeni u povijest Zagreba, a nadam se da takvih još ima u dovoljnom broju, znaju kako je vrtni patuljak upravo poput Vrageca stajao na prozorima brojnih kupleraja u Tkalčićevoj. Jedan je, primjerice, bio tamo gdje je danas ured državnog revizora. Ukupno je u Zagrebu bilo 46 licenciranih prijateljica noći koje su 'radile' u Tkalčićevoj ili Kožarskoj. Ako je patuljak bio položen, dama je bila – zauzeta. To je priča s etikete kroz koju Pivovara Medvedgrad nastavlja održavati sjećanja na stari Zagreb. Ono što svakako treba istaknuti je cijena novih piva. Pogotovo Novog vala koji je najbolje popiti u lokalima Pivovare Medvedgrad gdje stoji 20 kuna za pola litre što je doista i više nego odlična cijena. Isti ćete iznos izdvojiti i za Vrageca. Uz nova piva uskoro bi se trebala pojaviti i nova jela. Na degustaciji organiziranoj za uski krug prijatelja Pivovare, probala su se i jela odličnog kuhara Marija Čepeka od kojih će neka pronaći svoj put i u redovitu ponudu Pivovare Medvedgrad. Može se reći kako su neka doista najbolje što smo probali u popularnom lokalu u Ilici. Razlog više da ga i redovitije posjećujete.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.