Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – požuri i dohvati svoj Agram Stout

Objava 20. ožujka 2015. 0 komentara 1295 prikaza
I Hrvati znaju napraviti dobar stout
I Hrvati znaju napraviti dobar stout
Agram Stout najbolje je pivo Pivnice Medvedgrad

Iako sam nekako bio zaplanirao kako ću za preporuke davati samo široko rasprostranjene pive, dakle one u bocama, čini mi se da to neće biti moguće. Domaću će craft scenu još velikim dijelom sačinjavati i točena piva pa zaista ne bi bilo u redu da diskriminiram neke od tih sjajnih uradaka. Dan svetog Patrika iza je nas, nisam mogao sudjelovati u brojnim feštama zbog puta u Pariz (odmah ću reći da nisam pio ništa, jer em nisam ništa značajno našao, em je obični Tsingtao u tajlandskom restoranu sedam i pol eura), no čitam i čujem kako je bilo sjajno kao i svake godine. Tako i Pivnica Medvedgrad održava vjerojatno i najposjećeniju feštu posvećenu danu tog irskog sveca, a ove su godine sve začinili još jednom edicijom Agram Stouta, za koji vole istaknuti kako se radi o prvom hrvatskom aleu. Dosta sam sklon tamnim pivima, Zmajski Porter mi je sjajan, a volim ih zato jer su to doista piva uz koja treba sjesti i uživati, ako se ima vremena dati im i dobar zalogaj. Ništa drugačije nije niti s Agram Stoutom gdje su u Medvedgradu pripremali i tradicionalna (visokokalorična) irska jela s njim u kombinaciji. Mislim da ne pretjerujem ako ustvrdim da se za sada, barem koliko ja znam, prvom hrvatskom komercijalnom stoutu može prigovoriti jako malo.

Jako je taman, guste pjene, pa u čaši izgleda doista sjajno. Ali, vidjeli smo već piva koja sjajno izgledaju a ne valjaju ništa, no niti po tom pitanju Agram Stout neće razočarati. Ima dovoljno tijela a opet nije pregust, ukusan je s jasno prepoznatljivim okusima kave, karamele, čokolade, ugodan za popiti, s dovoljno svježine, nije preintenzivan pa ga se nećete zasititi niti nakon nekoliko rundi. Da se mene pita, i doista je to moje osobno mišljenje te se radi o osobnim preferencijama, bilo bi još malo čokolade gdje bi se možda dobilo još aftertastea pa bi dojam bio još potpuniji. Izgleda da se i zajednica na Ratebeeru sa mnom slaže jer Agram Stout tamo ima prosječnu ocjenu od 3.51 uprosječenu nakon 14 prijavljenih recenzija što je dobro. Teško je, jasno, očekivati da će se medvedgradski stout naći na listi top 50 obzirom da se radi o jednom od najpopularnijih otočkih stilova, no nema se doista čega sramiti. Volim tu i tamo popiti O'Harin stout koji je svugdje dostupan, pa je tako i pogodan za usporedbu. Po meni, Agram Stout je dosta bolji, no tu ćemo i stati jer O'Hara dolazi u boci, a Agram Stout je još uvijek sezonsko pivo, dakle samo za točenje. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti, pogotovo što se nudio i po zaista korektnoj cijeni od 12 kuna koja je sada, nakon promocije, i dalje povoljnih 14 za 0.4 litre. Obzirom na trenutno formiranje craft tržišta u Hrvata pa se svašta nudi po svakojakim cijenama, mogu biti slobodan pa reći da bih u regularnom lokalu mirne duše za Agram Stout platio i 20 kuna. Osobno mislim da je riječ o najboljem pivu koje je Pivnica Medvedgrad napravila a želio bih ga naći svaki puta kada se tamo pojavim.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.