Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – prepustite se čarima dvije hrvatske Ipe

Objava 29. svibnja 2015. 1 komentara 836 prikaza
Pozoj je prva IPA iz Zmajske pivovare
Pozoj je prva IPA iz Zmajske pivovare
Tko čeka dočeka, čekali smo Pozoj, ali se isplatilo

Najprije isprika što bloga nije bilo u redovitu srijedu, a razlog je prozaičan – crk'la mašina! Nadamo se da se neće ponoviti, ali vrijedilo je malo pričekati jer su se u međuvremenu dogodile dvije važne promocije a danas će i treća. U utorak je Zmajska pivovara predstavila Pozoj, svoj treći stil, india pale ale. Čekanje je vrijedilo jer sudeći prema tempu kojim se ispijalo prezentacijskih 200 litara u Tolkien'su morat ćete požuriti probati ga prije negoli nestane. Zmajska IPA standardno je dobar proizvod na kakav su nas u tom našem najuspješnijem pivskom startupu već navikli. Ne znam je li potrebno ulaziti u analizu arome i gorčine jer india pale ale naši pivomanijaci znaju mahom kao strani proizvod, osim dakako Fakina o kojem će biti riječi nekoliko redaka kasnije. Elem, Pozoj je sezonski proizvod, prva komercijalna IPA iz Zmajske pa je samim time važan korak naprijed na pivskoj sceni koja, eto nama sreće, svakog dana buja. Osobni dojmovi, da ne ispadne kako nisam probao nego sam se tamo samo šetao, volio bih više gorčine, ostalo mi je u redu, a uopće ne sumnjam da sljedeća edicija neće biti korak do savršene, barem obzirom na hrvatske uvjete.

Jučer je Pivovara Medvedgrad predstavila i svoju Ipu, ovo je druga edicija njihova Fakina, a kako sam imao sreću da sam se na vrijeme uključio u pivsku scenu, probao sam i tu prvu šaržu. Moj je dojam kako se radi o boljem, dorađenijem pivu, s više arome i aftertastea, ali mi je gorčina bila malo preintenzivna. No, očito je kako medvedgradski dečki svakim novim proizvodom vidno napreduju pa tako ne sumnjam da ćemo piti sve bolji Fakin. Očito, ne radi se više o ispipavanju tržišta, misli se ozbiljno pa tako Fakin sada možete probati kao točen u lokalima Pivovare i pivnice Medvedgrad. Usput, lokacija u Ilici 49 proslavila je šesti rođendan tradicionalnim tulumom gdje se okupio i dobar dio elite neovisnog pivarstva u nas pa je još jednom bilo lijepo podsjetiti se što imamo i zaboraviti barem na nekoliko sati zbivanja koja su se odvijala tek nešto dalje. Sreća je kako su se u istom tjednu zalomila takva dva tuluma, oba podjednako ugodna i zabavna pa još i uz dobro novo pivo. Za Zagrepčane i one koji su u prolazu danas ide i treći tulum. Otvara se službeno Pivoteka na Prisavlju o čemu sam već pisao na stranicama Večernjeg lista, a riječ je o dućanu s kojim nimalo nećete pogriješiti ako ga posjetite jer izbor je probran i kvalitetan s nekoliko brendova koje smo do sada teže dobavljali, a svakako obratite pozornost i na craft alkohole koji se tamo prodaju. I za kraj, kupite Večernji list u nedjelju, u planu je jedan prilično zanimljiv članak jednog do sada nepoznatog autora.

  • navijala:

    Pivo? To je dar svevisnjega! Samo treba malo vlastitog truda i isplati se. Ma ne samo radi love,ves uzitka u pravom pivu. Ono "Dva klasa" u Medvjedgradu je vrhunac. "Velebitsko tamno" je isto tako,poseban uzitak. Netko rece:"Piva tece bubrezi se ... prikaži još! se lijece" Bravo rodjo i pozdrav svim pivopijama ma gdje oni bili.