Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Pulfer Brundelweiss, klasik u craftersko-kućnopivarskoj izvedbi

Bez puno filozofiranja pulferaši i Dassa Gozza, kako je Kramariću kućnopivarski nadimak, odabrali su za plod svoje suradnje klasični njemački hefeweizen
Objava 14. travnja 2018. 0 komentara 140 prikaza
Evo jednog od rješenja za pristigle toplije dane
Evo jednog od rješenja za pristigle toplije dane
Znani kućni pivar Goran Kramarić drži i vrlo posjećene tečajeve kuhanja piva

Pulfer nastavlja surađivati s ponajboljim hrvatskim kućnim pivarima. Druga suradnja nakon Hoppy Saison koji su napravili s Jankom Cvitašem i Adrianom Milinom, na redu je Brundelweiss s potpisom Gorana Kramarića. Bez puno filozofiranja pulferaši i Dassa Gozza, kako je Kramariću kućnopivarski nadimak, odabrali su za plod svoje suradnje klasični njemački hefeweizen. I ispalo je to dobro, Brundelweiss ima sve potrebne odlike hefeweizena, dakle klasičnog njemačkog pšeničnog piva. Znači, mutnija žuta boja, podebela bijela pjena a onda arome. Banana kao neizbježno obilježje stila, ali onda i nešto začina koji potječu od hmelja Tettnang korištenog za pripravu ovog piva. Malo vještiji kušači osjetit će nešto kvasca u pozadini, pa eto razloga da ga spomenemo, riječ je o Weihenstephaneru koji dolazi iz laboratorija poznatih stručnjaka za kvasce i fermentaciju White Labs. Brundelweiss je iznimno pitak, puno više nego bismo očekivali za ovakav stil piva. To je, dakako, sjajno, jer u toj pitkosti zadržava se uglavnom sve ono što se osjetilo u aromama. Alkohola je manje od pet posto što je u pravilu stila, pa je po svemu ovo pivo odlično rješenje za već pristigle tople dane. Goran Kramarić je, inače, s pivom istog imena i istog stila osvojio srebrnu medalju na prošlom Hrvatskom homebrew prvenstvu pa je bilo i opravdano očekivati dobar proizvod iz pivovare Lepi Dečki u Čakovcu gdje se kuhaju piva zagrebačke etikete Pulfer. Iz nekog razloga, iako su oduvijek bila prisutna i dostupna, pšenična piva teško su hvatala svoju publiku. To se, izgleda, mijenja, barem iz mojeg kuta jer oko sebe vidim više štovatelja ovih klasičnih stilova nego ranije. Opravdano je to jer je hefeweizen doista pogodno pivo za sparivanje s hranom, nekoliko vrsta sireva, ribom i drugom morskom hranom, kolačima u kojima ima citrusa, a dobro dođe za kontriranje kakvom pikantnom roštilju. Sam Goran Kramarić znani je kućni pivar koji drži vrlo posjećene tečajeve kućnog pivarstva sa slovenskim kolegama a nedavno je iz te suradnje proizašla i, čini mi se, prva knjiga na hrvatskom jeziku o kuhanju piva u vlastitom aranžmanu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.