Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Pulfer Hoppy Saison, ljetno pivo s kojim su baš svi na dobitku

Pulferaši, lokalni zagrebački dečki, udružili su snage s dvoje znanih kućnih pivara, Adrianom Milinom i Jankom Cvitašem, koji su najpoznatiji po zaista izvrsnim saisonima
Objava 11. kolovoza 2017. 0 komentara 340 prikaza
Pulfer Hoppy Saison
Pulfer Hoppy Saison
Invazija dobrih domaćih ljetnih piva nastavlja se sjajnim novim Pulferom

Lako je pronaći osnovnu informaciju o saisonu, riječ je o pivskom stilu koji potječe iz belgijske regije Valonija a koji je pravljen prvenstveno za nadničare na tamošnjim poljima koji su smjeli dobiti pet litara ovog piva dnevno. Ima izvora koji navode kako je saison tako i dobio ime, prema saisonnier, odnosno sezonski radnik. U međuvremenu ovaj stil dobiva na popularnosti i ugledu pa se više i zaboravilo za koga je zapravo i pravljen. Savršeno svejedno, saisoni su danas piva koja su ljeti među najtraženijima jer doista sjajno osvježavaju. Nekako, u svoj ovoj masi domaćih neovisnih piva imali smo tek par saisona. Vunetovo, pa se onda prošle godine pojavilo Prvo viško i to je manje-više to što se pojavilo po domaćim dućanima. No, stigao je ovog ljeta Pulferov Hoppy Saison, pivo koje me zbilja obradovalo. I zbog toga što se povećava broj domaćih ljetnih piva, zaista imamo izbor kakav prije nikada nismo imali, ali i zbog toga što se radi o doista dobrom pivu. Pulferaši, lokalni zagrebački dečki, udružili su snage s dvoje znanih kućnih pivara, Adrianom Milinom i Jankom Cvitašem, koji su najpoznatiji po zaista izvrsnim saisonima. Teško se moglo pronaći bolju ekipu za ovaj stil, pri čemu mi se sviđa i odluka da se ne ide na 'penal' pa napravi pivo klasičnog stila, nego da se i oplemeni američkim hmeljevima. Citra, mosaic i chinook napravili su svoje i dobili smo pivo s kojim bi svi trebali biti zadovoljni. I oni koji traže osvježenje, i oni koji pri tome ne žele odustati od hmeljnih aroma i okusa. Sasvim se u tome uspjelo. Aroma nepogrešivo odaje da je pivo žute boje u čaši saison da bi onda nastupila provala citrusa i tropskog voća kao pobuna hmeljeva koji traže svoje priznanje. U okusima su ti hmeljevi i izraženiji, pa su tu i začini koji će nas opet podsjetiti koji stil piva pijemo a da bi sve završilo suhoćom. Pivo je iznimno pitko, ne opterećuje baš ničim, doista sjajno ljetno pivo koje će prihvatiti mnogi a meni će biti žao ako nestane s ovim ljetom. Ide u boci od pola litre koja u Magic Beer Roomu stoji 17 kuna, pronaći ćete ga, jasno, i kao točeno, ali i u limenci. No, time se ne treba zamarati nego Pulferov Hoppy Saison treba svakako probati jer je naprosto odlično pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.