Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – sve je jasno, traže se zeleno i crno

Objava 18. ožujka 2017. 0 komentara 254 prikaza
Uz crna, ovo je vikend i za piva ne tako uobičajene boje
Uz crna, ovo je vikend i za piva ne tako uobičajene boje
Crafter's Saint

Kasnim, kasnim, ali protiv više sile se ne može. Dakle, jučer je bio Dan svetog Patrika koji ovdje volim slaviti, neki mi Irci kažu čak i više od njih samih. A kada je netko ovako visoko postavljen na listi nacija koje piju najviše piva po glavi stanovnika onda se dobije malo potpunija slika. A nije da se nema što piti. Izbor je stoutova koji tradicionalno pašu uz ovaj dan sada je već u nas podugačka. Možete birati između Agram Stouta Pivovare Medvedgrad, Varioničina Neon Stouta ili Gardenova Stouta. 

Nećete pogriješiti s bilo kojim od ovih piva, vjerujte mi, uz sebe sada znam već doista niz pasioniranih uživatelja tamnih piva ovog stila. Ako ste potpuno u štimungu, tada pokušajte savladati i tradicionalni irski doručak, ako nemate sve sastojke kod kuće, možda vam ga i danas naprave, na primjer, u lokalima Pivovare Medvedgrad. A tu ide pečenica, pečena rajčica, jaja na tostu, krumpirova polica s pečenom slaninom na vrhu te zapečeni grah. U tradiciji su još bijeli i crni puding a vjerujte kako nije lako savladati sve pa još uz kakav stout. 

No, kako je boja Iraca zelena tako se za ovaj dan znaju pojaviti i zelena piva. Ove godine znam da su tri. Ako ste u istočnom dijelu Hrvatske potražite gdje ima zelenog Bošnjaka, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj velika je vjerojatnost da ćete naletjeti na Križevačko Zeleno. U Zagrebu a možda i drugdje u Hrvatskoj s obzirom na to da je ovo pivo i u nacionalnoj distribuciji pronaći ćete Crafter's Saint. Sva ova piva bazirana su na pilsneru kojeg sva tri pivara imaju u svojoj redovitoj ponudi. 

Razlika može biti i u načinu na koji se dobila ta zelena boja. Kod Crafter's Spirita mješavina je plavo plus žuto, dakle liker i pilsner ali uz mali dodatak gorke naranče. To vam je ono neobično što ćete vjerojatno osjetiti u njihovu Spiritu. Nemajte straha, teško da se baš sve zeleno pivo popilo već jučer, tako da slobodno potražite pivske zelenjave u najbližem lokalu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.