Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Varionica Neon Stout, knjiga i kava... ne nego Neon!

Objava 15. travnja 2016. 0 komentara 901 prikaza
Zaista dobar stout na putu je da osvoji sasvim novu publiku
Zaista dobar stout na putu je da osvoji sasvim novu publiku
Pivo koje zaokružuje zaista solidnu plejadu tamnih domaćih zanatskih piva

Prije desetak dana spomenuo sam Varioničin novi stout koji sam u zagrebačkom K&K Milčecu probao točen. Nisam želio trošiti previše riječi u tom trenutku čekajući da stigne i u boci i tako postane široko dostupan pa da ga mogu svrstati u redovitu preporuku petkom. Spomenut ću opet taj zaista sjajni i razrađeni vizualni identitet koji prati i stout u boci. K tome, i mjesto gdje se prvi puta pojavio govori puno, K&K Milčec (K&K je knjiga i kava) sjajan je potez, centar grada, kafić koji je otvorio jedan od najpoznatijih zagrebačkih pisaca. 

I ovako dobro, da ne kažem gospodsko, pivo. Tko zna, možda ćemo umjesto kave i kolača naručivati kolač i stout! Podsjećam, već je rođendansko Varioničino pivo pokazalo kako dečki imaju štiha za ovaj stil a ista se priča nastavila i s Neonom. I ovaj ću puta ponoviti ono što sam napisao prije desetak dana. Neon je iznimno pitak stout sa dobrim šansama da privuče neku novu publiku koja do sada možda uopće nije razmatrala pivo kao neki svoj uobičajeni napitak. 

Izrazito je tamne boje, praktično crne, zapjenit će se srednje debelom smeđom pjenom koja će se maknuti nakon nekog kraćeg vremena. Arome su fino izražene, očekivane kava i čokolada ali onda i malo žitarica, posljedica dodanih dviju neslađenih žitarica (uz šest sladova). I onda to sve opet u okusima gdje se spomenute žitarice izražavaju kroz finu svilenu notu, zaista sjajno pogođeno. Balans je doista dobar, 6,2 posto alkohola ne osjeća se, završetak je laganog čokoladnog okusa, samo se može ponoviti kako je riječ doista o jako ugodnom stoutu. 

Svakako probati uz neki čokoladni kolač, da podvučem rečenicu s početka teksta. Možda bi se očekivalo malo više tijela, no meni osobno ne smeta, mislim da bi i zbog te činjenice mogao privući neočekivane poklonike. Mislim da će se ovim pivom mnogi iznenaditi, pogotovo kada vam kažem cijenu. U Magic Beer Roomu boca 0,33 stoji 12 kuna. To je doista i više nego fer cijena, pogotovo u usporedbi sa stranim pivima istog stila. Malo se toga Neonu može prigovoriti, s njim nekako ispada da hrvatsko neovisno pivarstvo ima jednu pravu plejadu zaista dobrog tamnog piva. Navijam da uđe u cjelogodišnju Varioničinu ponudu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.