Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Varionica Neon Stout vol. 2, povratak gospodina u crnom

Objava 23. prosinca 2016. 0 komentara 305 prikaza
Ponovo dobar Varioničin stout dolazi u pravo vrijeme
Ponovo dobar Varioničin stout dolazi u pravo vrijeme
Varionica Neon Stout

U pravo vrijeme opet se pojavio Neon, stout pivovare Varionica. Za dobar stout teško je zamisliti bolje vrijeme od ovih niskotemperaturnih dana. A Neon Stout jest dobar, to jest dobar je ponovo, onoliko koliko me bio osvojio prije nekih godinu dana kada se pojavila prva šarža. Kako doznajem, u recepturi se nije mijenjalo apsolutno ništa, sve je ostalo isto, način kako se kuha i sastojci, a nema niti neke namjere da se nešto uopće i mijenja. Zašto i bi, sjetimo se opet one otrcane kako pobjedničkog konja ne treba mijenjati. Opet je tako sve ovdje. Tijelo gotovo crne boje s podebelom smeđom pjenom i svim pripadajućim aromama – kava, čokolada, nešto žitarica, dvije neslađene koje su dodane šestorci sladova. Kava i čokolada ostaju prevladavajući okusi uz pozadinsku laganu svilenkastu notu za koju 'odgovornost' pripisujem žitaricama. Završetak je kao u neke gorke čokolade a 6,2 posto alkohola ne osjeti se zbog opet dobrog balansa. Savršeno pivo za svaki kolač gdje je glavni sastojak čokolada, a odlično će pristajati i uz tradicionalna pečenja koja su običaj ovih dana. Eto, to bi bila priča o novoj verziji jednog od najpopularnijih stoutova u nas. A i to je ipak više zbog kvalitete nego što je zbog cijene koja je i više nego povoljna – 12,5 kuna u Magic Beer Roomu za bočicu, a 16 kuna za malo točeno u Craft Roomu.

Međutim, Varionici dugujem više od nekog teksta o Neon Stoutu u kojem se tek (na zadovoljstvo) mogu ponoviti. Ususret svojem drugom rođendanu, ova je popularna neovisna pivovara ostala dosljedna sebi. Bez puno frke i halabuke održavaju svoju poziciju na tržištu zaokruženom craft pričom. Vizualni identitet i dalje je možda i najbolji, konzistentan, a sada vidim i s dodacima u obliku prepoznatljivih i dobro osmišljenih suvenira. No, to bi značilo malo da nema piva. U međuvremenu su, tokom ljeta, predstavili i svoj točeni Sunny Lager, pogađate, zahmeljeni lager koji još možete pronaći na nekim mjestima. Time su se pridružili onom dobrom mini-trendu u kojem se pojavilo nekoliko takvih piva, koja su sva redom dobro prihvaćena, pa je isti slučaj bio i s Varioničinim Sunny Lagerom. I to pivo nosi prepoznatljivi Varioničin štih, lagane voćne i biljne arome koje su dopirale iz bijele pjene ponad zlatnožutog tijela. Voćnost i sladnost prevladavaju u okusima, vrlo je pitko, ne pretjerano gorko, dobra mjera za svakoga. Uz svoje prvo pivo, Pale Ale, Varionica je tako dobila tercet koji je konstantan i za koji ćete rijetko čuti neku ozbiljniju primjedbu. Plod je to strpljivog i upornog rada, znanja stečenog u kućnom pivarstvu, a s prihvaćanjem činjenice kako se prepoznatljivost gradi strpljivo i dugo. Bit će još dobrih novosti kod Varionice koliko sljedeće godine, a do tada, uživajte u novoj ediciji Neon Stouta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.