Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Vunetovo Forski Farabut, stout na kojem bi i Englezi pozavidjeli

Objava 26. veljače 2016. 0 komentara 774 prikaza
Farabut je još jedno u nizu dobrih piva s Hvara
Farabut je još jedno u nizu dobrih piva s Hvara
Fotografija ne odgovara boci jer mi naprosto - nije uspjela!

Dosta sam već pisao o Vunetovu, no držim taj ritam posebne promocije za domaća piva. Tako je i s Farabutom, odnosno "fakinom" kako ga zovu na Hvaru, stoutom koji kuha ova mala hvarska pivovara hmeljeći ga samo engleskim hmeljevima. Nema se tu puno što reći. Radi se o stoutu kuhanom po P.S.-u, kako bi se to ponegdje reklo. Kada ga istočite u čašu, zapjenit će se jako, naglašavam jako, stvarno debela pjenetina iznad tamnosmeđeg tijela. Ta će pjena i ostati na stijenkama čaše u obliku naglašene čipke. Arome su baš onakve kakve se i očekuju, prženi slad, kava a u okusu će biti još i jedne ljutine, nešto poput papra. Farabut nije pregorak, ne osjeti se niti alkohol. Anna je uspjela dobiti jedno doista pitko pivo. Završetak je suh, uglavnom sve je tu u okvirima stila, jedan pravi dry stout. A onda sam pomislio kako bi bilo dobro da to pivo, kao i ostala piva Vunetova, ima neki twist. Doista i ima. Onaj papar koji sam spominjao nije bio bilo koji papar nego papar sa stabla koje je prije nekih sto godina donio iz Južne Amerike i zasadio u vrtu Annine svekrve jedan strastveni šumar, a koje je ujedno bilo prvo stablo te vrste papra na istočnoj strani Jadrana. Radi se o tzv. „lažnom papru” lat. Schinus molle koji potjeće iz Perua, poznatom također kao American pepper pa nije bilo druge nego dodati i malo Chinooka za gorčinu osim čiste, engleske hmeljne klasikem objasnila je Anna. Kao i obično, ne bi vas trebala odbijati cijena jer piva Vunetova kuhaju se u maloj nakladi. Platio sam ga 23 kune u Magic Beer Roomu pa preporučujem da se odete predbilježiti jer prilično su jake šanse da ćete morati malo pričekati. No, isplati se. Također, ne propuštajte spojiti ga s kakvim gurmanskim užitkom. Naučili smo već da ovakvo pivo dobro ide s pečenjima i jelima od divljači, čokoladnim desertima. Dopustio bih preporučiti i da ga probate sa školjkama poput, recimo, kamenica. Nemam više što za dodati, čekamo slijedeću šaržu nekog piva iz male hvarske pivovare.

 

Edit: Dopunjena informacija iz Vunetova!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.