Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Vunetovo Kandelora, prvo hrvatsko dimljeno pivo

Objava 18. veljače 2017. 0 komentara 301 prikaza
Iz Vunetova ponovo dolazi jedna zanimljiva priča s visokom dozom kreacije
Iz Vunetova ponovo dolazi jedna zanimljiva priča s visokom dozom kreacije
Vunetovo Kandelora

Oni koji su imali prilike obići Bamberg, taj epicentar ne samo bavarskog pivarstva, sasvim sigurno nisu promašili posjetu glasovitoj pivnici Schlenkerla a koja je opet poznata po svojim dimljenim pivima. Nije Schlenkerla, dakako, jedina koja radi dimljena piva, u američkoj craft kulturi popularni su i česti, primjerice, dimljeni porteri. Došao je red i na nas. Prva hrvatska otočka pivovara napravila je prvo hrvatsko dimljeno pivo, odnosno Vunetovo je skuhalo Kandeloru. A Kandelorom na Hvaru zovu praznik Svijećnice, 2. veljače.

Hvarani taj praznik slave okupljajući se oko male crkve Kruvenice gdje uz prebiranje krunice i molitvu – zapale i cigaretu. Ne zna se više odakle taj običaj, no Svijećnica je očito bila savršen dan da se skuha i prvo hrvatsko dimljeno pivo. Osim što je sjajno zamišljen datum, pivarica Anna iz Vunetova po svojem je dobrom običaju nastavila biti kreativna i u kuhanju. Slad su u Vunetovu odimili sami i to na granama planike, mirte, masline i naranče te, naravno, bukovine. U čaši ćete dobiti tamnocrveno pivo sa srednje debelom bijelom pjenom. Osjetit će se lagane arome slada, nešto bilja a onda i malo očekivanog dima. Kandelora je pitko pivo što ne mora biti običaj kod dimljenih piva, uz sladne okuse osjetit će se i nešto voća, pa zatim bilja, dim će uslijediti iz posadine a sve će zaokružiti malo gorčine sa suhim završetkom.

Mnogima će ovakvo pivo biti neobično a dobra je stvar da se nije previše inzistiralo na odimljenosti pa se ta aroma i okus ovdje doimaju poput začina. Osobno, volim da je jača prisutnost dima, no isto tako znam da on nije okidač za svakoga. Ponovo, kao i svaki put, Vunetovo nam je donijelo pivo koje je drugačije i zanimljivo ne samo zbog svoje različitosti već i zbog priče oko njega. Tako se to radi, po meni taj pristup je pravi craft, pa nema nikakvog razloga da ne odete probati Kandeloru. Pogotovo zato što treba podržati svaku inovativnost a kod Anne i njezina Vunetova praktično je zagarantirano kako će svaka sljedeća iteracija biti bolja od prethodne a ovo je već dosta dobra premijera.

U zagrebačkom Craft Roomu Kandelora stoji 32 kune za pola litre što nije malo ali treba imati na umu kako se radi o specijalu koji je skuhan u maloj nakladi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.