Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Zeppelin Marmun, prvi bjelovarski pšeničnjak, prvo njihovo pivo u pola litre

Ovaj heffeweizen, odnosno klasično njemačko pšenično pivo, prati filozofiju koja stoji iza sadašnjeg trojca. Pitkost prije svega
Objava 02. prosinca 2018. 0 komentara 197 prikaza
Novo Zeppelinovo pivo četvrto je u stalnoj postavi
Novo Zeppelinovo pivo četvrto je u stalnoj postavi
Uskoro će biti raspoloživo i u boci, prvo njihovo pivo u pakiranju od pola litre

Odnosno, morat ćete možda malo pričekati jer prva je šarža Marmuna rasprodana. Nije to čudno, u neko kratko vrijeme se bjelovarski Zeppelin profilirao kao popularna pivovara s ulazima u lokale gdje crafta u pravilu nije bilo. Možete ga naći u nekoliko poznatih zagrebačkih restorana, svakako treba istaknuti i hotel Esplanade gdje biti prihvaćen stvarno znači solidan uspjeh. Merkat, Flamingo i Ra-koon donijeli su taj uspjeh, odnosno odluka da se na tržište ide s pitkim pivima koja mogu proći na mjestima gdje publika može platiti dobru cijenu a ostati zadovoljna kvalitetom proizvoda. I ona je očito dovoljna da popis lokala u kojima se Zeppelina može pronaći praktično stalno raste. Marmun bi tome trebao pomoći.

Ovaj heffeweizen, odnosno klasično njemačko pšenično pivo, prati filozofiju koja stoji iza sadašnjeg trojca. Pitkost prije svega. Dakle, više je Marmun okrenut prema Paulanerovom Weissbieru nego prema Weihenstephanu, obilježja stila jesu tu, no nisu tako izražena kao što to inače jest kod njemačkih pšeničnjaka. Mislim kako je to dobra odluka, naše tržište prihvatilo je pšenična piva ali još je dug put da ona zauzmu neki ozbiljan udio na tržištu. S ovakvim pristupom, gdje je pitkost u prvom planu, to se možda i dogodi. I dalje su tu banana i klinčić koje u okusu zamjenjuje voćnost s malo kiselosti na kraju. Korišten je samo pšenični i minhenski slad, plemeniti njemački hmelj, odrađena je dekokcija. Uz pitkost Marmun je i vrlo osvježavajuć, pa se u zbroju nekako dobivaju upravo te kvalitete koje će zadovoljiti jednu širu publiku.

Dobro je to pivo, glavni pivar Daniel Babić dokazao je već i ranije da zna sa pšenicom, sjećamo se Zeppelinova Weizenbocka s početka godine, to je bilo zbilja dobro pivo. Ima tu i još zanimljivosti. Marmun je prvo pivo iz ove bjelovarske pivovare koje će se pojaviti u pakovanju od pola litre. I to mi se čini dobrom odlukom jer, kako god okrenuli, to je nešto što se ovdje očekuje pogotovo kada se ide na neku ozbiljnu količinu u prodaji. Mali je kuriozitet kako je Marmun trebao biti prvi lik na Zeppelinovim etiketama, nacrtan je još prije dvije godine. No, evo ga sada, uz prigodnu pričicu: Majmun, jedan od zamjenika pilota Zeppelina, u biti lud lik jer skuplja pšenični slad u vožnji dok visi na hmeljnoj "lijani" sa Zeppelina. Iako je potrgan autopilot Zeppelina on ostavlja Zeppelin bez nadzora da bi u letu nakupio dovoljno pšenice za sljedeću turu piva, jednostavno ne može izdržati kada lete iznad pšeničnih polja. Za to vrijeme se svi skamene od straha jer nemaju nadzor nad Zeppelinom, dok njega to baš ne dira.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.