Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Zmajska pivovara & Human Fish Brewery Dragon Fish, dobrodošla suradnja pionira crafta

Human Fish pionir je slovenskog a Zmajska hrvatskog crafta
Objava 16. prosinca 2017. 0 komentara 270 prikaza
Pivari mogu što političari ne - surađivati!
Pivari mogu što političari ne - surađivati!
Drugi tripel u nas u kratko vrijeme što je dobro, belgijskih stilova nedostaje

Suradnje su u modi posljednjih mjeseci, pa hrvatsko-njemačka, pa dvije domaće pivovare, ranije kućni pivari i crafteri i sada hrvatska i slovenska pivovara. I to ne bilo koje, Human Fish pionir je slovenskog a Zmajska hrvatskog crafta. Eto, mogu pivari što političari ne mogu - surađivati. A proizvod je tripel, što me pogotovo veseli, jer nedostaje belgijskih stilova u nas, ne treba valjda naglašavati koliko su cijenjeni posvuda u svijetu, i mi smo ovdje malo umorni od 'terora hmelja' kako je netko rekao. Matthewa iz Human Fisha upoznao sam jednom u Medulinu nakratko, probao sam dosta njihovih piva, sasvim je jasno zašto je ova pivovara tako popularna u Deželi. Skromni Australac zna svoj posao, piva su mu dobra, s povoljnim omjerom cijene i kvalitete. Slično je i s Andrejem iz Zmajske, do danas su tek rijetke prilike bile kada je neko pivo dostiglo omjer cijene i kvalitete Zmajskog Pale Alea, dok je Porter još među ponajboljim hrvatskim pivima. I jedan i drugi dijele još jednu karakteristiku, čvrsto vjeruju u to što rade, slovenski mediji punili su svoj sadržaj pričama o Matthewu koji je u Sloveniju stigao bez da je o njoj puno znao, počeo s craft pivovarom o čemu pak Slovenci u to doba nisu previše znali, bio uporan i dosegao svoj doista veliki ugled u danas vrlo kvalitetnom slovenskom neovisnom pivarstvu. Andrej Čapka pokrenuo je forum pivarstvo.info koji je postao ishodište kućnog pivarstva u nas, njegova je Zmajska predvodnikom craft pokreta u nas. I sada su se ova dva čovjeka susrela u stvaranju novog piva, Dragon Fisha, tripela koji je dobrodošao za ove zimske dane sa svojih gotovo devet posto alkohola. U mirisu koji dolazi od bistrog jantarnog piva podebele lagane pjene prvo će vam nosnice obići banana i klinčić s nešto začina nakon čega će se lakim korakom pridružiti voćnost. Isto se dobije i pri ispijanju, s dodatkom ponešto sladnosti. Tijelo je nešto gušće, no ne škodi pitkosti, gutljaj će završiti suhoćom s tek nešto malo gorčine. Klasični tripel koji će, vjerujem, s veseljem prihvatiti mnogi, belgijski stilovi su još rijetkost pa i ja želim dobrodošlicu ovoj kooperaciji i pivu koje je iz nje proizašlo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.