Blogosfera Volim pivu

Što piti ovaj vikend – Zmajsko Mari's Bitter, kada se isplati očekivati iznenađenje

Pozoj je tako iz čekanog specijala (zasluženo) prerastao u redovitu ponudu. Tako se dobilo mjesta za novi specijal u terminu na koji nas je Zmajska navikla zbog Pozoja
Objava 15. srpnja 2017. 0 komentara 666 prikaza
Zmajska Mari's Bitter
Zmajska Mari's Bitter
Zmajska Mari's Bitter donosi pivski stil koji nam je nedostajao

Dobra je tradicija Zmajske pivovare postala da jednom godišnje, negdje početkom ljeta, predstavi neki specijal. Tako uvijek znamo kako će se nešto dogoditi, ponekad uspijemo malo bolje osluhnuti i doznati o čemu bi se moglo raditi, a najbitnije je kako se uvijek radi o nečemu dobrome. Pozoj je tako iz čekanog specijala (zasluženo) prerastao u redovitu ponudu. Tako se dobilo mjesta za novi specijal u terminu na koji nas je Zmajska navikla zbog Pozoja. Pa je tako sada s nama novo pivo Zmajske pivovare, Mari's Bitter. U nas pivo prilično rijetkog stila neopravdano je zapostavljeno jer mi se čini kako bi ga lako mogao prihvatiti širi krug ljudi. Bitteri kojima Mari's Bitter pripada, pitka su piva, na sladniju stranu, s neupadljivom gorčinom. Za ovoljetne vruće dane ohlađeni bitter idealan je suparnik visokim temperaturama. Ime je pivo dobilo po otočkom sladu Maris Otter a korišteni su i hmeljevi Bobek te Celeia. Tako je i sa Zmajskim Maris' Bitterom koji je lijepe svijetle jantarne boje s podebelom bijelom pjenom. Nakon što se ona povuče pojavit će se lagane biljne arome koje će ubrzo nadjačati slad. Sladnost se nastavlja u okusima a pridružuje se voćni okusi, sve završava s malo gorčine i suhoćom. Pivo se doista može piti, vrlo je ugodno, bez agresivnosti, doista je ovakvih pivskih stilova u nas nedostajalo. U Zmajskoj očito na to jako računaju pa su Mari's Bitter upakirali u istu ambalažu kao i svoj Hoppy Wheat, dakle u veliku bocu od 0,66 litara. Nema straha da će se ovo pivo ugrijati dok ga držite na stolu, popit ćete ga s kakvim pivskim kompanjonom lako i brzo. Nadamo se kako će se i ovo pivo koje je Zmajska napravila uz pomoć poznatog kućnog pivara Matta Hollingwortha prometnuti iz ljetnog specijala u stalnog člana zmajske postave. Ovakvih piva koja ne traže puno od svojeg korisnika doista nedostaje na našem tržištu pa navijamo i da se druge pivovare ohrabre i odluče na neki neamerički stil. Bitter LAB-a iz Splita sasvim je dobro prošao kada se prošle godine pojavio, vjerujemo da će isto biti i s Mari's Bitterom. U zagrebačkom Magic Beer Roomu ide po sličnoj cijeni kao i Zmajski Hoppy Wheat.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.