Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Što piti ove Nove godine – 20 najboljih piva za uživanje u dočeku

Objava 30. prosinca 2016. 4 komentara 2900 prikaza
Uvjerite se i za Novu kako je hranu ipak najlakše sparivati s pivom
Uvjerite se i za Novu kako je hranu ipak najlakše sparivati s pivom
Pivo za Novu godinu

Ovo sam radio i prošle godine negdje u ovo vrijeme, zašto ne opet, pogotovo jer je ponuda puno bogatija, a nešto se i naučilo u međuvremenu! Vjerujem da ćete jedva dočekati da sjednete za bogat stol i uživate u posljednjem objedu ove godine. Nekima neću otkriti ništa novo ako preporučim da prije početka gozbe popijete jedno malo, dovoljno je dva decilitra, gorko pivo. Rekao bih kako je Fakin Pivovare Medvedgrad sjajno pivo za početi. Njegova gorčina smanjit će pH faktor kiseline u želucu što će pojačati apetit potreban da se savlada novogodišnji stol. Ako je početak neko hladno predjelo, poput pršuta ili sira, tada u obzir dolazi belgijsko pšenično pivo poput Celis Whitea jer će isprati onu naglašenu slanoću od pršuta a svojom slatkoćom obogatiti taj zalogaj. Još bolje ako ste uz pršut pripremili i sira edamca jer onda možete ostati uz lagano pšenično pivo. Nakon juhe slijedi glavno jelo. Vjerujem da će se na stolu naći neko pečenje, pa ovisno o tome od kojeg će mesa biti, takav će biti i izbor piva. Ako se radi o svinjetini ili odojku, tu se možemo poigrati s nekoliko stilova. Sa stoutom, poput onog Gardenova nećete pogriješiti niti kod jednog pečenja od crvenog mesa kao niti sa Zmajskim Porterom. No, ovdje, pogotovo ako se radi o odojku, može ići i extra special bitter poput LAB Barbe Engleza ili dobar tripel poput Straffe Hendrika, već ovisno o tome što želite. Bitter ima taman dovoljno gorčine da se može nositi s jakim okusom svinjećeg pečenja pa će svaki gutljaj oprati nepce, a tripel će svojom slatkoćom nadopuniti bogatstvo okusa. Ako se radi o junetini, onda u obzir dolaze tamna piva, opet to može biti stout, poput Varioničinog Neon Stouta, tamni lager poput Križevačkog Tamnog ali i dimljeni lager poput Schlenkerle. Ako će to ipak biti janjetina, onda neka to bude neki dobar belgijski dubbel poput crvenog Chimayja ili Westmallea. Ako u salati želite uživati posebno, onda je očit izbor gose Prvog viškog piva no sjajno može pasati i američko pšenično poput Zmajske Hoppy Wheat. Što se deserta tiče, ako mu je glavni sastojak čokolada, nema promašaja sa škotskim jakim aleom, Crafter's Spiritom. S voćnim desertima dobro će ići kakvo pšenično pivo poput Weihenstephan Weissbiera no i kakvo voćno pivo poput Lindemansa, koje ćete izabrati ovisit će o sastojcima kolača. Nastavak večeri vjerojatno ćete nešto grickati, slano, pikantnije ili slatko odredit će i vaše pivo. Dobra IPA ići će odlično sa slanim grickalicama je će slanost smanjiti ono po čemu je to pivo najpoznatije, gorčinu. Probajte sa za mene najboljim pivom godine, Gardenovom Citrus IPA-om. Ako će to ipak biti pikantnije grickalice, tada je dobro gasiti vatru koje će one izazvati u ustima nekim dobrim lagerom, Pivioničinim Fulirom ili Crafter'sovim Gliderom. Piva s visokim postotkom alkohola u tom slučaju izbjegavajte, bilo bi to kao da dodajete ulje na vatru! Ostanete li uz lagani slatki zalogaj, onda je za preporuku Božićno pivo Pivovare Medvedgrad. Za ponoć, naravno, ostaje Deus Brut de Flanders. Sretna Nova godina!

  • Deleted user:

    Izbora nemam. U hladnjaku je samo obično karlovačko. Uzmi ili ostavi.

  • Lavcob:

    Pivo? stvar ukusa, meni nema boljeg piva do Tomislava, čak mi je bolji od poznatog Guinness dark beer, stoga mi ova lista djeluje kao reklama, a ne mišljenje meritornih stručnjaka koji bi na osnovu sastava mogli dati svoj sud o ... prikaži još! kvalitetu pojedinog piva. Okus koji volite ostaje na vama. U slast!