Blogosfera Volim pivu

Struise Saint Amatus 12, odličan quadrupel iz Oostvleterena

Objava 15. veljače 2017. 0 komentara 50 prikaza
Crkva svetog Amatusa u Oostvleterenu, jedinoj belgijskoj župi koja slavi tog sveca
Crkva svetog Amatusa u Oostvleterenu, jedinoj belgijskoj župi koja slavi tog sveca
Oostvleteren

Vjerojatno vas već puno zna o Westvleterenu, ponajbolje pivo na svijetu nosi ime upravo tog belgijskoj gradića. No, gradić u istoj općini također ima svoje pivo. A zove se – Oostvleteren. Saint Amatus Vintage k tome niti ne zaostaje puno za puno poznatijim susjedom. Oni koji malo više vole povijest, pogotovo onu europsku srednjeg vijeka, prepoznat će kako je Saint Amatus francuski svetac iz doba kralja Teodorika III. Njega je iz nepoznatih razloga, vjerojatno zbog nekog sukoba, taj merovinški kralj prognao u samostan u Peronneu na sjeveru Francuske da bi kasnije bio preseljen u samostan u Breuilu gdje je kasnije, oko 690. godine i umro. Koje sad to veze ima s pivom? Ne pretjerane, ovaj dobri quadrupel nosi njegovo ime očito iz počasti jer je župa Oostvleteren jedina koja ovog sveca slavi u Belgiji. Pivovara Struise koja kuha ovo pivo relativno je mlada, u Oostvleterenu djeluju tek od 2009. godine no sasvim je to dovoljno da naprave ovako jedno izvrsno pivo. Uzgred, tamo se pravi i meni dragi Pannepot.

Iz osebujno dizajnirane boce tako će izaći pivo tijela tamnosmeđe boje iznad kojeg će se formirati debela smeđa pjena koja je i uporna te će nakon ispijanja ostavljati tragove na stijenkama čaše. I inače se od quadrupela očekuju bogatije arome a ovdje ih je i više. Karamela, slad, slatkiš, suho voće je sve tu, izmjenjivat će se svakim udahom. Ako su arome na slađu stranu, teško u okusima može biti nešto drugaćije ali će svu tu kombinaciju slatkog iz ne prepunog tijela popratiti i malo gorčine. Iza svega će se ipak probiti malo alkohola što je normalno jer ga ima 11 posto. Ipak, iskusnijima to neće predstavljati neki problem jer vas okusi stalno odvlače od prisutnosti alkohola. Ali, sasvim ćete sigurno osjetiti i još nešto poznato. Aroma neke otprije znane žestice negdje vam se mora pojaviti a to je zato što je Saint Amatus odležao u bačvama gdje je prije bio bourbon. I to, ako dobro čitam etiketu, cijele tri godine, jer pivo u boci koje sam popio kuhano je 2013. a flaširano polovicom prošle godine. Sve u svemu jedno odlično pivo koje vrijedi zabilježiti na ovom blogu i zbog njegove kvalitete i zbog vleterenskog kurioziteta. Ako negdje naletite, svakako ga probajte.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.