Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Summer Mist Zmajske pivovare dokazuje kako se isplatilo inzistirati na NEIPA-i

Novo pivo Zmajske pivovare obiluje aromama koje su nama poznate, podsjećaju nas na Mediteran i to je tajna uspjeha ovog piva kod šire publike
Objava 29. lipnja 2021. 0 komentara 489 prikaza
Još jedna sjajna NEIPA prve naše craft pivovare
Još jedna sjajna NEIPA prve naše craft pivovare
Foto : Zmajska pivovara

Ispali smo u ljepotici prvenstva, pa sada ovo izvrsno pivo mogu preporučiti kao svojevrsni lijek od sinoćnjih šokova umjesto kao sredstvo za slavlje. Međutim, Summer Mist Zmajske pivovare pivo je i za daleko više od dvije takve instancije, ponovo jedna dobra New England IPA iz naše prve craft pivovare koja može biti i dnevno pivo, jer je doista prihvatljivo i prosječnim ponešto ambicioznijim uživateljima kao što će je pozdraviti i oni iskusniji pivopije. Ispostavilo se kako je Zmajska izabrala dobru strategiju s inzistiranjem na ovom popularnom podstilu popularnog india pale alea. Od Cyclonea koji smo pili prije nešto više od godinu i pol dana pa sam ga na ovom blogu proglasio vjerojatno najboljim pivom koje je Zmajska pivovara napravila do tog trenutka. Tek nedavno imali smo prilike probati i Dream Valley, NEIPA-u nastalu u suradnji s Yakima Chiefsom, dobavljačem vrhunskog hmelja iz doline Yakima u SAD-u. I onda je tu bio nezaboravni Juicy Junkie koje je bila interpretacija pobjedničkog piva Hrvatskog homebrew prvenstva, pa onda Dragon's Pint nastala u suradnji s poljskom Pintom, prije toga i kolaboracija tri prve craft pivovare.

Još se s Cycloneom činilo kako je riječ o odlično uspjelom specijalu a da je NEIPA tek jedan od prolaznih pivarskih trendova, stil unutar stila koji je nastao kako bi se razbilo slijepo držanje pravila stila što je, očito, vrlo ograničavajuće za kreativnost pivara. A, po meni barem, to je i smisao crafta, dati koliko je moguće izbora, omogućiti da se u pivu pronađe baš svatko. No, probavajući ga s prijateljima koji pivo doista vole pa tako vole i probati nešto novo posumnjao sam da imamo i nešto malo više do tek crafterske zvijezde padalice. Cyclone se mahom svima dopao, nije bilo uobičajenih prigovora na 'parfimiranost' ili već kako definiraju različite aspekte crafterskih aleova prosječne pivopije. Sa Summer Mistom je došla konačna potvrda i potreba da NEIPA postane pivom koje treba držati u stalnoj postavi koliko god je moguće. Ovo kažem zato jer je takvo pivo doista vrlo orijentirano hmelju što je uvijek rizik iz razloga dobavljivosti i kvalitete tog sastojka.

No, gdje je trik zbog kojeg je Summer Mist tako sjeo širokoj masi? Chinook, Mosaic, Amarillo i El Dorado popis je hmeljeva korištenih u izradi ovih piva. Ako samo malo pogledate njihove karakteristike naslutit ćete kakve arome prevladavaju u Summer Mistu. A to su citrusi, borovine, tropskog voća, u puno toga prepoznat ćete zapravo mirise koji su nama jako prijemčivi, mirise Sredozemlja! I tu je ta tajna, iako aromama intenzivno Summer Mist prihvatljivije je s te strane puno širem krugu ljudi. Također, pivo i jako lijepo izgleda u čaši, opet onako kako NEIPA treba izgledati, poput kakvog narančinog soka s bijelom pjenom. Sasvim je ispoštovana karakteristika sočnosti pri čemu je i tekstura mekša, zasluga zobi koja je također korištena. I opet će neki prigovoriti kako je malo pregorka za svoj podstil, potpuno bez veze, gorčina je u funkciji otvaranja puta novom gutljaju, novoj bočici. Odlično pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.