Blogosfera Volim pivu

Svi u metropoli vole Craft Beer To Go!

Na zagrebačkoj tržnici Savica otvorio se Craft Beer To Go gdje za zaista povoljne cijene dobijete praktično sva piva domaćih neovisnih pivovara
Objava 07. travnja 2018. 4 komentara 1915 prikaza
Odlična ideja pretočena u stvarnost omogućuje da se piva nedostupna u boci popiju i kod kuće
Odlična ideja pretočena u stvarnost omogućuje da se piva nedostupna u boci popiju i kod kuće
Cijene su i više nego povoljne za nekih 140 vrsta domaćih piva

Ozbiljnijim kopanjem po arhivi ovog bloga pronaći ćete i post od prije nekih dvije godine kada sam pisao o kafiću All In. Bio je to u to vrijeme jedan od rijetkih lokala u užem zagrebačkom centru koji je bio voljan ostaviti svoje točionike rezervirane za craft piva, pa i dodati pokoji novi. Nije tada, tek je nešto bolje niti sada, lako bilo uvjeriti ljude da je craft 'the shit' pa su se u All Inu dosjetili da bi ljudima mogli ponuditi i nešto malo više. Odnosno, sjetio se toga tadašnji frontman All Ina Denis Brečić, a ta je ideja bila – beer to go. Vani to nije nešto neobično, pivo za van uobičajena je stvar, nedugo nakon All Ina pojavio se i Crafter's sa svojim frižiderima, a odnedavno ta se ideja počela pretvarati i u jedan nišni biznis. Beer & Snacks pokrenula je grupa Rusa okupljena oko Harat'sa a Denis je Brečić sa svojim prijateljem Željkom Đogaševićem pokrenuo Craft Beer To Go. U Lastovskoj ulici, na zagrebačkoj tržnici Savica na katu ćete pronaći lokal koji je mene zaista uspio iznenaditi.

Prije svega me zainteresirala informacija da se tamo točenim pivom – pune limenke. Zanimljiva kombinacija, u svakom slučaju zanimljivija od boce. Prilagođeni točionici za punjenje boca sjajno obave posao, no druga je stvar kada istu izneseš na stol prijateljima na zajedničkom ručku. Budimo realni, ionako za te prilike pivo kupujete da biste ga tom prilikom i popili, pa kad je već tako, ambalaža tu ipak igra značajnu ulogu. A limenke su Craft Beer To Go odlično dizajnirane, a Denis i Željko kažu mi da uskoro stižu i one po pola litre ali i one od litru. Dodatna je atrakcija istočiti pivo iz te limenke u zanimljivu posudu. Ručno se za Craft Beer To Go s njihovim logotipom izrađuju pivske krigle. Imao sam priliku te večeri vidjeti i još jedan original, pravu deliciju, no to je vrijedno posebnog teksta, pa ću tu informaciju malo pričuvati.

Dakle, na šest točionika Craft Beer To Go izmjenjuju se nova piva domaćih neovisnih pivovara gdje su, jasno, u špici ona zbog kojih morate u neki lokal koji možda i nije pri ruci jer nisu raspoloživa u boci. I sada za to imate rješenje, možete ta piva popiti i kod kuće. Dečki su se jako potrudili oko dizajna, jednostavno, običnim industrijskim paletama i drvenim policama, uz nekoliko plakata i drugih detalja oblikovali su prostor tako da zapravo u njemu i ne očekujete pivo. A onda pogledate na te police i uočite gomilu različitih boca, točnije nekih 140 domaćih craftova. I to je ta razlika u odnosu na, recimo, Beer & Snacks, uz točenje u limenku nema ničega stranog, samo domaće. Novo su iznenađenje bile cijene.

S obzirom na to da sam prilično dobro upućen u koštanje domaćih craftova, ovdje su me iznenadili. Marže su zaista vrlo male, cijene zbog toga doista pristupačne. Primjerice, LAB-ova Barba Double IPA je 24 kune za pola litre, što je smiješno za to pivo, a ni s drugima nije puno drugačije, tek nekoliko kuna na nabavnu cijenu. Od prostora Denis i Željko namjeravaju napraviti okupljalište, proširiti se u hodnik, postaviti stolove kako bi se nova piva mogla kušati odmah. Savici je ovako nešto zaista trebalo, veliki zagrebački kvart nekako je oduvijek bio tek u tranzitu prema Novom Zagrebu, sada imate razloga stati i prošetati do tamošnje tržnice.

  • ribnjačar:

    dvije pive i čevapi 80-100 kn . moraš dobro paziti da nikoga ne sretneš !dugoročno je ovo loše !

  • idijot:

    24 kune za pivo je sića? Bogami, ja sam onda pravo siroče, ako su ovo pristupačne cijene..