Blogosfera Volim pivu

The Garden je ipak dom najveće pivske magije u nas

Praznična sezona tradicionalno je napučena novitetima, no Garden me još jednom prisilio odvojiti poseban tekst za ideje njihovog glavnog pivara Nicka Caldera-Scholesa
Objava 25. studenoga 2017. 0 komentara 458 prikaza
Novo Gardenovo pivo jedno je od najboljih ove godine
Novo Gardenovo pivo jedno je od najboljih ove godine
Nije Imperial Stout jedino što Garden priprema za kraj ove godine

Tjedna preporuka ali i sjajna priča u jednom. Ne može se reći, ove godine kao ni jedne prije, izbor je dobrih piva neovisnih pivovara takav da teško netko ima opravdanja da za sebe ne nalazi ništa. Zaista je problem odabrati na koji ćete od dobrih brojnih specijala potrošiti svoje za pivo namijenjeno vrijeme. Praznična sezona tradicionalno je napučena novitetima, no Garden me još jednom prisilio odvojiti poseban tekst za ideje njihovog glavnog pivara Nicka Caldera-Scholesa.

Mnogi su se već upoznali s čarima The Garden Brewery Croatian Imperial Stouta. Limitirana edicija od 1350 boca samo je dodatan razlog da požurite po svoju dozu, tek dvije boce po osobi, jer to biste trebali učiniti tako ionako. Osobno sam mislio da je teško približiti se Omnipollovom Noa Pecan Mud Cakeu, no novo me Gardenovo pivo ostavilo pokolebanim u takvom uvjerenju. Zamisao je iza novog imperial stouta bila spojiti tradicionalne okuse s juga Hrvatske te one koje obično očekujemo od dobrog stouta. A Gardenov stout svakako je jedan od najpopularniji u nas, i ne samo zbog 'medicinke' od 0,66 litara u kojoj ga možete dobiti. Dakle, smokve, rogač, crno vino koje potječe od komada bačve natopljenih u pivo, pa onda grožđice, suho voće, melasa, praćeni kavom, tamnom čokoladom, malo prženog slada. Osam je vrsta sladova korišteno da bi se dobila ova mješavina aroma koje se većinom ponavljaju i u okusu, ali s dobrom dozom gorčine na kraju, čak 82 IBU-a. Pet je tjedana novi stout ležao na slavonskom hrastu, još pet mjeseci u hladnom podrumu Garden pivovare. Sjajan je doživljaj lagano ispijati tamni specijalac čije bogatstvo okusa i aroma dekstrin i laktoza čine i pristupačnijim pri čemu želite da ovom pivu namijenjeno popodne traje do jutra. Doista, ovdje 'imperial', osim 10,2 posto alkohola, ima i doslovno značenje, The Garden Brewery CIS je pivo careva.

No, istog popodneva ponovo sam susreo starog znanca, Gardenov Vanilla & Chocolate Porter. Kako je dobro vidjeti te opet, odavno je preslušana pjesma, no prošlozimski bestseller svakako je zaslužuje. Jer, malo se tu mijenjalo unatoč snažnom porastu cijene madagaskarske vanilije koja se u njega stavlja, čak nekih 15 puta, kaže Gardenov glavni pivar. Ovo što je iscurilo iz fermentora gotovo je isto kao i ono pivo u kojem smo toliko uživali prvi puta kada se pojavilo, promjena je malo jači naglasak na tijelu, trunku manje slatkoće. Jedva čekam kraj odležavanja kada ću opet morati požuriti do Gardena po koju bocu. Pogotovo zato što se cijena neće bitno mijenjati u odnosu na prvu šaržu koja je bila gotovo smiješno jeftina, procjena je tek par kuna više.

Sjajno je pauzu prije najveće senzacije lijepog popodneva na Žitnjaku odradila Milk Shake IPA. Apsolutno se ne slažem s onima kojima se to ne sviđa, ovo je pivo za mene doista originalno, daleko više od razvikane NEIPA-e (o čijem se besmislu i pojavilo već par tekstova), takvo ja kao što ime i kaže, kao neki bastard između milk shakea i piva. Jer, ima tu i vanilije i jagode i tropskog voća. Ali je iznimno osvježavajuće i pitko, totalno neobično i zato mi se izuzetno sviđa. Nema u limenci, samo točeno, ne propustite.

A onda je nastupila čista senzacija za koju već sada, iako to pivo treba još vremena, mogu ustvrditi kako će biti najbolje pivo napravljeno u Hrvatskoj, vrlo vjerojatno i šire. Iskreno, ovoljetni me se Gardenov doppelbock nazvan Bok Bok nije osobito dojmio. Nije tu bilo nešto konkretno za prigovoriti, naprosto očekivao sam jače pivo s više uzbuđenja, kako smo već navikli u Gardenu. A onda je nastupio šok – Nick je od Bok Boka napravio eisbock. Pronaći ćete po internetu temeljnu definiciju takvog pivskog stila, riječ je o doppelbocku koji ide na smrzavanje nakon čega se uklanja led, dakle smanjila količina vode u pivu, kako bi se povećao udio alkohola. Najprije je mala količina Bok Boka ostavljena da odleži dodatnih četiri mjeseca. A onda je Nick unajmio Ledovu hladnjaču u kojoj je taj odležani doppelbock smrznut na -18 Celzija da bi onda uklonio led i dobio eisbock. Rezultat je nevjerojatno gusto pivo, ali i vrlo uglađeno, jako sladno s naglašenim notama karamele, melase, još aroma slatkiša, sasvim sigurno će vam intenzivno proraditi sjećanje i mašta kad ovo omirišete i probate. Normalno, alkohol je izuzetno visok, bit će oko 15 posto, no vjerujte mi kako će rijetki biti oni koji će taj podatak primijetiti kao prvi. No, Gardenov eisbock bit će pivo specijalitet, tek 80 bočica s izuzetno visokom cijenom, možda i 200 kuna. Međutim, kada uzmete u obzir cijeli proces, uložen napor, znanje pa i novac, mogu vam samo reći – žao mi je, to mora skupo koštati. Vjerojatno ćete tako i sami zaključiti kada probate to pivo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.