Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Tko nije na Oktoberfestu, ne smije propustiti OktoberTest

Javno okupljanje na glavnom gradskom trgu zamišljeno je da upozna s domaćim pivom one koji ga ne poznaju uopće kao i da okupi pivare iz drugih sredina. I u tome se apsolutno uspjelo
Objava 28. rujna 2018. 0 komentara 476 prikaza
Glavni križevački trg ugostit će još jedan OktoberTest
Glavni križevački trg ugostit će još jedan OktoberTest
Vjerujem kako će i ove godine kroz događaj proći više stotina ljudi

Već treći puta zaredom u Križevcima će se održati OktoberTest, događaj koji je potvrdio kako najsigurnija budućnost za nezavisno pivarstvo u nas leži u malim sredinama, lokalnim događajima i pivovarama. Javno okupljanje na glavnom gradskom trgu zamišljeno je da upozna s domaćim pivom one koji ga ne poznaju uopće kao i da okupi pivare iz drugih sredina. I u tome se apsolutno uspjelo. Sjećam se prvog puta prije dvije godine kada su praktično vlastitim sredstvima križevački pivari, odnosno Aleksandar Karre sa svojom Križevačkom udrugom pivara, okupila dovoljno posjetitelja da od ponuđenih piva nije ostalo puno, zapravo – ništa. Pa se tulum preselio u prostore obližnje Križevačke pivovare. Sada se OktoberTest prometnuo kao skup svih aktivnih kućnopivarskih udruga pa su tako za ovu subotu najavljeni Udruga Pivara Sjever, Udruga Panonski Pivarski Sindikat, Udruga pivara Brod, Udruga pivara Požega, Petrinjska udruga pivara i Zagorska Udruga Pivara.

Ovo je doista sjajno za vidjeti, a pogotovo ako znamo da uz križevački skup imamo i još barem dva okupljanja sa sličnim brojem kućnopivarskih udruga, to su dakako Požeška krigla i UPS Fest Udruge pivara Sjever. Realno, craft pivovare su se odjednom na ovakvim događajima koje posjete i više stotina ljudi našle tek u ulozi nekakve podrške, odnosno moraju biti prisutne normalno i zato što i same potječu iz kućnog pivarstva. Tako ćemo ove sezone uz uratke kućnih pivara iz praktično cijele kontinentalne Hrvatske moći piti i piva niza craft pivovara - Križevačka pivovara, 5th Element, Beckers Craft Brewery, Nova runda, Varionica, PriMarius Craft Brewery, Pitomačka pivovara, Varaždinska pivovara, Pivovara 022,Crafter's, Pivovara Medvedgrad, Šibenska pivovara, LAB Split. Uz dobar domaći zalogaj i odlična piva, najavljeno dobro vrijeme, posjetitelji će moći ponešto i doznati o tome zašto se pivo kuha kod kuće, od čega i kako se radi, sve one činjenice, dakle, koje sada već godinama ponavljamo ne bi li se od nezavisnog pivarstva stvorila kultura. Čini mi se da se u tome sasvim sigurno uspjelo, barem kada se o kućnom pivarstvu radi, tamo se zaista nađe pravih dragulja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.