Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Trapističko ili samostansko – razlike itekako ima

Objava 25. studenoga 2015. 1 komentara 1358 prikaza
Samo ova piva nose logo Međunarodne trapističke udruge
Samo ova piva nose logo Međunarodne trapističke udruge
Tek 11 samostana može stavljati logotip na svoje proizvode

Mislim da svi što barem ponešto znaju o pivu čuli su i kako ona najrenomiranija dolaze iz samostana. Ipak, nije svako samostansko pivo isto a pogotovo se to odnosi na ona koja nose naziv „trapističko“. To ime znači ono što i govori, da se takva piva proizvode u pivovarama koje se nalaze unutar trapističkih samostana. Lako ćete ih prepoznati, nose logotip koji izdaje Međunarodna trapistička udruga na čijim je stranicama jasno navedeno koji samostani su njezini članovi te za koja je piva odobren logotip „authentic trappist product“ (nose ga svi proizvodi iz samostana članova udruge, ne samo pivo). Trapisti ne proizvode samo pivu, tu je više proizvoda, poput sireva koji su također vrlo poznati, a onda i različitih drugih pića, pa čak i šampona te sredstava za čišćenje. Ime „trapističko“ smiju nositi sljedeća piva: Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Stift Engelszell (piva Gregorius and Benno), nizozemsko Zundert, američki Spencer te talijansko Tre Fontane. Samo 11 nosi i službeni logotip. To su Achel, Chimay, La Trappe, Orval, Rochefort, Westvleteren, Westmalle, Gregorius, Benno, Zundert, Spencer te Tre Fontane. Uvjeti za dobivanje ovog prestižnog logotipa vrlo su zahtjevni.

Pivo se mora kuhati unutar zidova trapističkog samostana a moraju ga kuhati ili sami trapisti ili mora biti kuhano pod njihovim nadzorom. Pivovara ne smije biti smisao samostana a njezino poslovanje mora odgovarati navadama samostanskog života. Odmah je logično kako ona ne smije biti namijenjena stvaranju profita nego se od nje ostvaren prihod koristi tek za nadoknadu troškova života u samostanu te održavanje zgrada i zemljišta. Sav pretičak donira se u dobrotvorne svrhe. Ne sumnjam ni u tvrdnju kako sve trapističke pivovare poštuju sve zdravstvene i sigurnosne kao i potrošačke standarde. Tu spada i pošteno oglašavanje te prodaja koji isključuju bilo kakvu nelojalnu konkurenciju. Proces je dobivanja logotipa dugotrajan gdje komisija udruge sastavlja ekstenzivan dosije o samostanu aplikantu, posjećuje ga kako bi se osobno uvjerila da je sve onako kako regule udruge propisuju a proizvodi se i degustiraju. Sve to može potrajati i nekoliko mjeseci. Dozvola za korištenje logotipa traje pet godina. Bilo je slučajeva kada je dozvola povučena, radilo se o nizozemskom samostanu Koenigshoeven koji proizvodi La Trappe. Tamošnji su redovnici zbog visoke starosti s Bavariom ustanovili posebnu kompaniju koja bi se brinula o proizvodnji piva no to se nije baš svidjelo Međunarodnoj trapističkoj udruzi te ona povlači dozvolu za korištenje loga. Tek nakon šest godina logotip je ponovo odobren nakon što su se redovnici aktivnije uključili u proizvodnju. To ostaje jedini primjer gdje sekularna kompanija vodi poslove pivovare iako su zgrada i oprema i dalje u vlasništvu samostana. Posljednji samostan koji je dobio logo je talijanski Tre Fontane i to se dogodilo ove godine. Jedan je samostan i prestao proizvoditi pivo, riječ je o njemačkom Mariawaldu, no to se zbilo još 1953. Po stilovima riječ je ponajviše o singleovima, dubbelima i trippelima, a trapistička piva imaju i svoje čaše koje su nalik kaležima ili peharima. Neki od samostana posljednjih godina dozvoljavaju i organizirane turističke posjete što je očito prilika koju ne biste smjeli propustiti. Napomenut ću samo da su samostanska piva velikih pivara najčešće piva kod kojih je pivar licencirao korištenje ime nekog samostana, ali se vrlo rijetko i proizvode u samom samostanu.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar pivapivic
    pivapivic:

    Mene svi vole!!