Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Novo pivo: Tražite li pivo za proslavu Nove godine, možda ne morate dalje od Freda Pivovare Medvedgrad

S čak 11,2 posto alkohola Fred će i od najokorjelijeg pivopije izvući najviše
Objava 26. prosinca 2019. 0 komentara 165 prikaza
Pivovara Medvedgrad je za kraj serije svojih rođendanskih piva napravila suradnju s američkom pivovarom Hair of The Dog
Pivovara Medvedgrad je za kraj serije svojih rođendanskih piva napravila suradnju s američkom pivovarom Hair of The Dog
Rezultat je vjerojatno najjače komercijalno pivo napravljeno u Hrvatskoj

Odnosno, preciznije bi bilo, ako tražite pivo kojim ćete proslavu Nove godine dovršiti ranije od ostalih. Jer, Fred je vjerojatno najjače ikad napravljeno pivo u nas sa svojih 11,2 posto alkohola. I zbog doba godine i zbog činjenice da domaće pivarstvo sada obiluje različitim stilovima nije više rijetkost da iz naših pivovara stigne neko doista jako pivo. Nedavno smo probali i par ječmenih vina, kao i imperial stoutova koji su se ozbiljno približavali količini od 11 posto alkohola.

A Fred je tu vrijednost i nadmašio. Napravljen je u suradnji s američkom pivovarom Hair of the Dog, to jest, potpisuju ga Božidar Kostanjčar, glavni pivar Pivovare Medvedgrad, Matt Hollingsworth, već uobičajeno ime u ovakvim medvedgradskim poduhvatima te Isaac Benjamin Sprints, glavni pivar Hair of The Dog. Već letimičnim pogledom na portfelj ove američke pivovare vidjet ćete da je u njoj gotovo uobičajeno jedno ime – Fred. U Hair of the Dog napravili su do sada nekih 15-ak piva pod tim imenom, mahom se radi o ječmenim vinima koja su, dakako, sama po sebi visokoalkoholna.

Suradnja s Pivovarom Medvedgrad, gotovo logično, imala je za cilj napraviti također pivo s puno alkohola. Ali, napraviti još jedno ječmeno vino nije imalo nekog smisla, jer em što Pivovara Medvedgrad ima svoje Pivo svetog Martina, em bilo bi to ipak – prejednostavno. I onda je izbor pao na lager. Napraviti lager s puno alkohola, odnosno s ovoliko koliko ima Fred, nije uopće lagano, radi se, zapravo, o pravom poduhvatu. No, Fred je tu. Uz slad pilsner korištena je i raž, pa su tu tri vrste hmelja, Polaris, Magnum i Mosaic, lager kvasac. I onda je tu Candi Sugar, riječ je o nerafiranom derivatu šećerne repe koji se koristi kod belgijskih stilova dubbel i tripel.

Njime se, ukratko i barem koliko ja znam, dobiva više alkohola ali tijelo ostaje lagano. Ostatak priče je pivarska mala tajna, a nas ionako zanima konačan proizvod. A on traži – maksimalan oprez. Jer, ovo je jako, ali doista jako pivo, koje i od najokorjelijeg entuzijasta traži maksimalan napor. Fred je tamne žute boje s debelom pjenom na vrhu, nekako kao da prijeti potencijalnom kušaču. Zgodna mješavina hmeljeva koji imaju zadatak dati citrusne i voćne arome s daškom začina na prvu nema nikakve šanse protiv toliko alkohola. I priznam, kod prvog kušanja tako se i činilo.

No, trik je u tome da je Freda preporučljivo piti samoga, na suho nepce, u nekoj opuštenijoj situaciji. U takvoj situaciji hmeljevi kojih je količinom očito podosta, uspijevaju se izboriti i potisnuti tu alkoholnu silu. Kod probavanja je to i dalje borba, lagano tijelo vodi teški megdan s alkoholom gdje u pomoć priskače gorčina koja vas nekako odvede do kraja. Ali, treba opet upozoriti, kako će Fred vjerojatno već nakon ispijanja prve bočice i pivopiju u najboljoj formi natjerati da sjedne. Treba kod Freda doista dati sve od sebe. Valjda kako i priliči 25. pivu u seriji piva za 25 godina Medvedgrada.

Znači, želite li nekoga izazvati na pivski dvoboj – nema bolje od Freda. Tko preživi, pričat će poslije.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.