Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Tražite li voćnu 'kiselicu', Bunny Passion je stvar za vas. A ni to nije jedina novost iz Zmajske

I Bunny Passion kao i raniji Bunny Sour spada u liniju Brewer's Concoction, piva koje prva naša craft pivovara radi za sladokusce
Objava 21. lipnja 2020. 0 komentara 206 prikaza
Zmajska je iznenadila svojim novim kiselim pivom
Zmajska je iznenadila svojim novim kiselim pivom
I to nije sve, u kratkom razmaku predstavljena su dva nova ljetna piva

Puno se u zadnje vrijeme priča o kiselim pivima, jednom sam bio nešto napisao kako mislim da će broj fanova takvog piva rasti. Pa sam mislio da sam se prevario, no izgleda da, ipak, nisam jer fanova ima, jedan dobar i stabilan broj. Među takvim sam i sam, jednom kada probaš neki lambic ili sour ili nešto treće, ako ti 'sjedne', onda kiselo možeš uvijek. No, nije sve u kiselini, vještina je kod ovakvih piva ostaviti prostora iz kakav okus, a najčešće je to, dakle, neki voćni. I moram priznati kako mi je Bunny Passion iz linije Brewer's Concoction Zmajske pivovare zaista sjeo. Vjerojatno ima onih koji se sjećaju Bunny Soura iz iste linije, riječ je bila o stilu berliner weisse koji je i više nego pristojno interpretiran u Bunny Souru tako da ne bih imao ništa protiv da ga probam opet. Bunny Passion malo je drugačija priča. Riječ je o kettle souru obogaćenom marakujom, odnosno sokom od tog tropskog voća koje ćete u različitim angliziranim napisima pronaći pod imenom passion fruit.

Ispostavilo se ovdje da to voće doista dobro ide s kiselinom kakvu daje kettle souring. Oni koji kuhaju ili se više zanimaju za postupke pravljenja piva znaju da je riječ o postupku drugačijem i puno bržem od onih tradicionalnih. Manje-više sve što sam probao od kettle soura u nas svidjelo mi se. Prednost je tu velika jer ta brzina dopušta pivaru da se poigra sa svojim kiselim pivom dodajući mu ovo ili ono a rezultat može isprobati jako brzo. Marakuja je ispala doista adekvatnim dodatkom gdje su u Zmajskoj uspjeli ne pretjerati ali nisu niti škrtarili pa se dobio jedan dobar balans između kiselosti i voćnosti što je dalo jedno baš pravo osvježenje prikladno za ove toplije dane koji se nekako pokušavaju probiti između ovih kišnih koji nas nikako ne napuštaju. Zgodno to sve i izgleda, pivo je mutne narančaste boje s debelom bijelom pjenom a u mirisu ćete osjetiti najavu te marakuje koja se lijepo smjenjuje s kiselosti. Pivo je baš dobro, iako se kod nas može i sada pronaći soura s ovim ili onim voćem, sada je moj favorit postala marakuja.

Druga je vrijedna i važna stvar ta da je Zmajski Pils sada u velikoj boci. I to je jedino pakovanje koje vrijedi za takvo pivo, neka se nitko ne ljuti, pilsevi i ostatak iz obitelji najviše vrijede u politrenki gdje će i najkonkretnije pokazati svoje vrijednosti u odnosu na industrijska piva koja su 'začepila' taj najmasovniji segment. Ranije sam već pisao o Pilsu, mogu samo podvući da se naprosto radi o dobrom pivu. Za kraj, Zmajska je tek nešto prije Bunny Passiona izbacila i Therapy, još jednu njihovu interpretaciju session IPA. Sjećamo se još JAM Sessiona od prije dvije godine, i sada se radi o specijalu koji je vrlo lagan, sa samo 3,9 posto alkohola a u kojem prevladavaju citrusi koji se izmjenjuju s borovinom. Dosta se taj hmelj osjeti, tako da će i entuzijastičniji hmeljni fanovi ostati zadovoljeni. Eto, dva dobra ljetna piva, u pravo vrijeme, zaista nemate što čekati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.