Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Uspjeh Submarine Burgera morao se nastaviti kroz vlastito pivo

Novo pivo: Najveći domaći lanac burgera sada ima i svoje pivo koje za njih pravi sestrinska pivovara The Garden Brewery, lagersko pivo koje će poslužiti i za neobavezno pivo s prijateljima na godišnjem
Objava 17. srpnja 2021. 1 komentara 793 prikaza
Uz popularne Submarineove burgere sada ide i originalno pivo pravljeno za taj domaći burger lanac
Uz popularne Submarineove burgere sada ide i originalno pivo pravljeno za taj domaći burger lanac
Foto : Submarine Burger

Nema više nikakve sumnje kako je u domaćoj craft kulturi spajanje The Garden Breweryja i Submarine Burgera bio događaj stoljeća. Obje craft etikete razvile su se u nacionalne i internacionalne pogone što je, recimo, omogućilo i veliku operaciju plasmana craft piva nekoliko domaćih pivovara na britansko tržište tokom proljeća što će, nadamo se, uroditi i stalnom prisutnošću piva naših pivovara na Otoku. Gardenu to, međutim, nije ništa novo jer izvoz je već dugo suština njihova poslovanja, pogotovo u Britaniji gdje su se čvrsto osovili upravo kroz Beer52.

Submarine je pak dodatno narastao i postao najvećim domaćim burger lancem. Danas oni posluju kroz 11 domaćih lokacija, gledaju otvoriti i 12., a još dvije funkcioniraju i u Beogradu. To je rast kakav je teško bilo tko mogao zamisliti još prije dvije godine. A sve se dogodilo unatoč pandemiji. Na točionicima Submarineovih restorana izmjenjivala su se različita piva, ne zato što se eksperimentiralo nego zato jer je Dragoljub Božović, suosnivač lanca, dobro pazio da pivo koje će se posluživati ne odudara od okusa koje nude njihovi burgeri i krumpirići. No, prava bi stvar bila imati svoje pivo, oblikovano onako kako bi to u Submarine Burgeru htjeli a sparivanje s The Garden Breweryjem to je konačno omogućilo. Dobro došlo burger pivo! Odnosno – Burger Beer.

Kada sam u zimu prošle godine krenuo raditi priču o Submarineu i Gardenu godinu dana nakon sklapanja i dalje jedinstvenog ugovora o ulasku mirovinskog fonda u te dvije tvrtke, stavljeno je pred mene i pivo na temelju kojeg koje bi trebalo nastati unikatno za Submarineove restorane. A napravio ga je, dakako, The Garden Brewery. Bilo je prilično hladno, sjedili smo vani, no riječ je bila o jednom doista interesantnom lagerskom pivu. Nekoliko mjeseci kasnije evo nam i Burger Beera pakiranog u limenke s dizajnom u skladu s obnovljenim Submarineovim identitetom te koje doista jest drugačije od lagerskih piva kojih u redovima crafta sada već ima solidan broj što je, dakako, dobro. Burger Beer začinjen je hmeljem Savinjski Golding, korištena su dva slada, dakle nije se pretjerivalo s ničim.

To i jest smisao, pivo koje je prvenstveno namijenjeno konzumaciji u jelo poput burgera ne bi smjelo izazivati kaos kod korisnika, odnosno okusi se ne bi smjeli tući, već bi pivo trebalo biti pratnja dobrom zalogaju. Po nekom automatizmu podrazumijevalo bi se kako se takvo pivo moglo piti i samo. Jasno da je tako, Burger Beer baš je onakvo pivo kakvo vam treba po ovakvim vrućinama pauziranima ovim nesretnim kišama koje su počele lijevati, dok ste negdje na nekom godišnjem s prijateljima pa u prtljažniku imate karton ili dva ovog piva. Koliko su popularni Submarine Burgeri svjedoče već i brojke, tri milijuna pljeskavica i 900.000 porcija krumpirića posluženo je u njihovim restoranima i kroz dostavu koja je počela funkcionirati u pandemiju. Ništa čudno što su od Financial Timesa stavljeni na listu 1.000 najbrže rastućih tvrtki u Europi, i to kao netehnološka kompanija, a uvršteni su od portala Big 7 Travel na kartu 50 najboljih burgera u Europi. Rekao bih i kako je Submarine, prije nego neki od korporativnih lanaca, zaslužan za invaziju burgera u metropoli a vidim i drugdje u Hrvatskoj. I sada uz taj sinonim za domaći burger imate i jedno dobro pivo.

  • Avatar Orgasmatron
    Orgasmatron:

    Zašto se novinar potpisuje ispod reklame? Drugo, svaka birtija može staviti vlastitu naljepnicu na pivo pivovare s kojom je sklopila ugovor.