Blogosfera Volim pivu

Uzgoj hmelja u Bačkom Petrovcu napreduje, kvaliteta ga može dovesti i u Hrvatsku

Od nekih 50-tak rizoma tri sorte američkih hmeljeva, Cascadea, Centenniala i Chinooka 2014. godine, već 2015. došlo se do pola hektara uz još tri vojvođanske sorte, Bačka, Aroma i Robusta, urod je bio oko 85 kg. Prošle godine stiglo se već na hektar i pol s još jednom sortom, CTZ-om i urodom od 1.100 kg
Objava 06. rujna 2017. 1 komentara 1074 prikaza
Hmeljarnik u Bačkom Petrovcu     Photo by : Petar Nauković / Pivovara Medvedgrad
Hmeljarnik u Bačkom Petrovcu Photo by : Petar Nauković / Pivovara Medvedgrad

Prije nekih godinu dana pisao sam o revitalizaciji uzgoja hmelja u Bačkom Petrovcu držeći to entuzijazmom kojem će biti potrebno puno truda da bi zapravo bio održiv. Međutim, stvari se u Vojvodini razvijaju daleko brže, taj trud koji se već onda vidio sada se pretače u konkretnu viziju. Ponovo su na Dane hmelja u Petrovac pozvani hrvatski zanatski pivari kako bi ih se upoznalo s nastavkom napora oko uzgoja hmelja nedaleko naše granice. Sa svime me upoznao možda i najbolji pivar s ovih prostora, Nikola Marjanović, Novosađanin koji ima iskustva u najvećoj europskoj zanatskoj pivovari a dok ovo pišem upravo počinje s radom u jednoj gotovo podjednako toliko poznatoj. Od nekih 50-tak rizoma tri sorte američkih hmeljeva, Cascadea, Centenniala i Chinooka 2014. godine, već 2015. došlo se do pola hektara uz još tri vojvođanske sorte, Bačka, Aroma i Robusta, urod je bio oko 85 kg. Prošle godine stiglo se već na hektar i pol s još jednom sortom, CTZ-om i urodom od 1.100 kg.

Ove godine to je već dva i pol hektara, navodnjava se još čak pet a kupljena je i manja peletirka. Cilj je ostvariti urod od tri tone hmelja, sljedeće godine čak između pet i deset tona. U periodu od tri do pet godina površina bi se podigla na 30 hektara, odnosno količinu od 45 do 55 tona suhog hmelja, plan je nabaviti i novu beračicu, unaprijediti sustav sušenja. Što se cijena tiče, one bi trebale biti iznimno povoljne, čak i 30 posto niže od tržišnih uz adekvatnu uslugu i jednostavno naručivanje putem interneta. Nikola je sve to postigao s kolegama koji s njime razvijaju petrovačka polja hmelja, Rastislavom Struharom i prof. Janom Kišgecijem. U cilju lakšeg upravljanja, trgovine i distribucije osnovana je i tvrtka Petrovec d.o.o. Uz nju nedavno je pokrenuta i partnerska firma Beerfront koja će se baviti distribucijom, prodajom i marketingom u sklopu čega bi se trebala rješavati i mogućnost olakšanog uvoza u Hrvatsku, odnosno zemlje EU. Kao što neki već možda i znaju, u Petrovcu postoji i Institut za hmeljarstvo s kojim se usko surađuje. Potrebno je to jer su planovi ambiciozni, plan je što veći broj pivara staviti na dugoročne ugovore tri do pet godina, slično kao što se to radi s poznatim tvrtkama Yakima Chiefs. Ako se ispuni cilj propagacije do 20 hektara zasada koji bi imali potencijal uroda 40 tona hmelja godišnje, oko dobavljivosti ne bi smjelo biti problema. Na tablicama ispod nalazi se analiza prošlogodišnjeg uroda.

Hmelj Bački Petrovac tablicaHmelj Bački Petrovac tablica 1 / 7

Hrvatski su pivari zainteresirani, barem ako je sudeći po mišljenju dvije naše vodeće pivovare. U Pivovari Medvedgrad koja mi je pomogla oko ovog članka kažu da će svakako kupiti nešto hmelja jer apsolutno žele podržati razvoj, te će ga testirati i usporediti s hmeljem koji koriste sada. Ako se potvrdi najavljena kvaliteta tada su otvoreni za daljnju suradnju. Slično je i sa Zmajskom gdje smatraju ako u Petrovcu mogu ponuditi kvalitetu, potrebnu količinu i cijenu, nema razloga ne kupiti. Primarna je, naravno, kvaliteta. Ni eventualnog kompliciranog izvoza se ne boje, procedura traži upornost ali je izvoz svakako izvediv.

  • Brandfackel:

    Današnje pivarstvo i vinarstvo u svijetu nadmašilo je i samoga Isusa Krista u količini prirodnih proizvoda koje upotrebljavaju za proizvodnju alkoholnih pića. Evo i danas smo svjedoci da se sa proizvodnjom par šupkara hmelja može stići na naslovnice dnevnih novina! ... prikaži još!a! Vjerojatno će ova količina hmelja biti dostatna da se začini oko milijardu litara piva!