Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Varionica HBC 522 i više je nego uspio eksperiment i pivo za maksimalno uživanje

Novo pivo: Eksperimentalni hmeljevi pravo su igralište za zabaviti se s aromama i okusima koje mogu dati, ako ih se primijeni na pravi način i u dobro odabranom stilu. Ovo je više nego dobar primjer
Objava 19. studenoga 2021. 0 komentara 240 prikaza
Nakon HBC 472 na stolovima je novo Varioničino pivo s eksperimentalnim hmeljem
Nakon HBC 472 na stolovima je novo Varioničino pivo s eksperimentalnim hmeljem
Foto : Varionica Craft Brewery

Rijetko sam vidio da je neko pivo ovako brzo išlo kao što je to HBC 522 od Varionice. Zbilja, aklamativno, s bilo kime bih to pivo popio, ocjena je bila – odličan. Osim ako se, dakako, ne bi radilo o zakletom neprijatelju aleova. No, ne bih se začudio da ima i takvih koji su se nakon probavanja HBC 522 preobratili na aleove. Imali smo u posljednje dvije godine nekoliko doista dobrih New England, Hazy i drugih izvedenica IPA unatoč pandemiji. Zapravo je to bilo i neko veselje u cijelom ovom kaosu koji nikako ne prestaje. Nekako kao da su ta (i na samo ta) piva bila snažnim podsjetnikom na ona bolja vremena. HBC 522 eksperimentalan je hmelj koji dolazi iz američkog Yakima Chiefa, jednog od distributera hmeljeva koje uzgajaju u istoimenoj dolini države Washington, isključivo za potrebe craft pivara, koji su uostalom te farme i sačuvali od korporativnog zahvata. Blago je tu aroma koje se otpuštaju nakon što se pivo istoči u čašu, upravo je to bogatstvo blagotvornog učinka na um i tijelo, sve onako kako je i navedeno – profil sličan kao kod Centenniala i Cascadea, dakle cvjetno s citrusima, grapefruit, pa onda naranča, koštuničavo voće, borovina, nešto zemljanih aroma. Koga zanima, ovaj je hmelj razvijan od 2006. godine kada je križan hmelj Columbus s još jednim eksperimentalcem, 986-2.

Varioničari su za stil koji će napraviti dominantno s ovim hmelje izabrali Hazy IPA-u. Znamo već da u Varionici znaju napraviti tehnički i stilski vrlo dotjerana piva, posljednjih godina praktično bez mane, pa ostaje samo osobna preferencija koje ćete prihvatiti. Tako je i ovdje, Hazy IPA podstil je popularnog pivskog stila u neovisnom pivarstvu, po imenu znate o čemu se radi, pivo koje je na izgled mutnije, ovdje gotovo poput soka od naranče. No, HBC 522 vrlo je pitko pivo, osvježavajuće, jako fino, jako dobro balansirano, dakle bez smetnje alkohola kojega je nemalih 6,2 posto. Puno je, ugodne teksture, doista i za guštanje s frendovima ili polaganu konzumaciju u slobodno vrijeme. Već kada smo ljetos pili HBC 472 vidjeli smo da u igranju s hmeljevima u uzgoju kao i kasnije u eksploataciji ima velike zabave. I tada se radilo o iznenađujuće dobrom pivo sada se to samo nastavilo. Treba svakako spomenuti i Deep Dive IPA-u koja se nametnula kao jedan od stabilnijih india pale aleova na tržištu, lijepih aroma, s manje alkohola i pitko te ukusno, preporuka za imati ga uvijek pri ruci. Prvi sam puta probao i Hacker, pivo napravljeno za Combis gdje je bolje ne duljiti jer ako ishvalim i ovu West Coast IPA-u ovo će izgledati kao plaćeni tekst. Uživajte.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.