Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Varionica je za restoran Noel napravila do sada najbolje domaće kiselo pivo

Zaista sjajno pivo moći će se probati s doista zanimljivim jelom u jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom. U Noel vrijedi otići i inače, a sada će se tamo pronaći i pivopije
Objava 01. kolovoza 2020. 0 komentara 588 prikaza
Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjedzicom sada ima i pivno na nivou jela koja poslužuju
Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjedzicom sada ima i pivno na nivou jela koja poslužuju
Foto : Šime Lugarov https://www.instagram.com/__lugarov/

Noel u Ulici popa Dukljanina, odmah do Trga žrtava fašizma u Zagrebu jedini je zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom. Što to znači vjerojatno ne treba posebno pojašnjavati, no kod Noela je potrebno potrošiti par riječi. Jer, ovo je ipak blog o pivu (i drugim dobrim pićima prema potrebi). Naime, Ivan Jug, suvlasnik restorana, vinski je sommeliera ali i jedini naš sommelier za japansko piće sake. Na šanku ćete pronaći izuzetnog mladog majstora Karla Ferenčaka. U Noelu se jela sparuju i s vinima i s koktelima, čak i s čajevima. Do sada se tamo gotovo da i nije pričalo o pivu. Još prije pandemije rekli su mi u Noelu da se priprema jedno posebno pivo. Ipak, pandemija je stigla ubrzo i omela je te planove. Ali se nije odustalo.

Nastavljena je suradnja s Varionicom na pivu koje je trebalo kiselo, poseban gose, kakva je bila prvotna zamisao. I evo ga, tu je Noel Passion Sour koji će se nakon predstavljanja u poznatom zagrebačkom restoranu prodavati i kroz brend Varionice. Ne tako davno pisao sam o jednom uspjelom kettle sour pivu navodeći kako je marakuja sjajan začin takvom pivu. Ovdje se otišlo još malo dalje. Passion sour u osnovi je gose, pa ćete osjetiti karakterističnu slanoću, no Matija Mrazek, glavni pivar Varionice, doista je ovom pivu dao najbolje što zna. Pire od marakuje čini Passion Sour doista sjajnim kiselim pivom, po meni bez premca u nas do sada.

Prva faza je kiseljenje sladovine s biranim sojem laktičke bakterije dok se ne postigne željena aromatika i pH, objasnio je Mrazek. Nakon toga se zaustavlja laktička fermentacija s kuhanjem u kojeg se dodaje sol i korijandar. Poslije ide normalno alkoholno vrenje s pivskim kvascem kojem se pred kraj dodaje voće koje ju ponovno pokreće, ukratno je proces objasnio Matija Mrazek s čijim sam se kiselim pivima upoznao u onim prvim danima kada su okupljanja kućnih pivara bila prilično redovita i doista zanimljiva. Rezultat je nevjerojatno osvježavajuće pivo, vrlo posebno, uz slanoću i kiselost s dovoljno jakim daškom marakuje koja nakon što pokuca na vaša osjetila kroz aromu, od njega čini napitak kojeg se ne možete zasititi po ovim vrućinama. Prvo ćete par trenutaka potrošiti na pogled prema čaši u kojoj je pivo lijepe žute boje s podebelom bijelom pjenom, čak i dosta gustom u odnosu na ono što smo navikli kod kiselih piva.

Doista ne 'hajpam' kada kažem da je riječ o pravom malom čudu kakvo Noel doista zaslužuje. Noel Passion Sour sparivat će se, dakako, s nekim od jela u jelovniku ovog izvrsnog restorana. Moći ćete ga probati s confitom romba s kaparima, tostiranim lješnjacima, kremom od marakuje, glaziranom mrkvom s dimljenim sladom i hrskavom kuglicom od sipe. Dakle, bit će to jedna prava mala pivska svetkovina. Što se mene tiče, sasvim je dovoljno ono što se dobije u boci. Ovaj sour doista se može piti baš svakog dana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.