Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Varionica Neon Chilli Stout, neki to vole ljuto

Objava 02. ožujka 2017. 0 komentara 527 prikaza
Dobri Varioničin Neon Stout začinjen je ljutom papričicom habanero
Dobri Varioničin Neon Stout začinjen je ljutom papričicom habanero
Habanero

Kao što vidite, na slici nije pivo. Nego je habanero, vrsta čili papričica. Jer, u srijedu je u Craft Roomu za ograničen broj ljubitelja piva Varionica organizirala degustaciju svojeg Neon Chilli Stouta. Nakon Vrabanero Neon Mustarda ovo je drugi plod suradnje s jednom od najzanimljivijih domaćih gastro tvrtki, Volim ljuto. I opet bingo! Varioničari su uspjeli napraviti odlično pivo za koje možemo samo žaliti što ga nema više a nadati se da će ipak u nekom trenutku postati barem redovitim specijalom. Ne treba puno dumati kako bi se zaključilo kako je dobri Varioničin Neon Stout oplemenjen žutim habanero papričicama.

Tko je probao kakav umak Volim ljuto koji je napravljen na bazi habanera, nekada pojeo pizzu začinjenu tim papričicama ili naprosto ih probao sirove onda dobro zna kakav je to 'potencijal'. Na Scovilleovoj ljestvici ljutine bilježi 300.000 SH jedinica, što je sasvim dovoljno ljutine za veliku većinu. Ipak, dečkima je iz Varionice pošlo za rukom da postignu balans u kojem ništa nije pretjerano.

Aroma je nešto malo drugačija u odnosu na regularni Neon Stout, osjetio sam malo više čokolade, nešto kave iza nje, opet vrlo fino. Ali, ovdje je u okusima trik. Prvo ide čokolada s malo kave a onda negdje oko sredine gutljaja počne probijati ljutina habanero papričica. I to taman toliko da se skladno izmiješa s dosadašnjim i prođe kroz grlo gdje će na kraju osjetiti samo ljutina koja će vas lagano zagrijati.

Što se alkohola tiče, tek ćemo spomenuti kako je vrijednost ista kao kod normalnog Neona, 6,2 posto. Zaista izvrsno, prava pikanterija u čaši koja će se sjajno uklopiti s hamburgerima začinjenima Vrabanero Neon Mustardom kakvi su, primjerice, posluživani te večeri u Craft Roomu. Rekao bih da bi mnogi došli na svakojake ideje nakon susreta s ovakvim začinjenim pivom, a svakako ga i treba kušati s nekom kvalitetnom hranom. Neku zamjerku može se uputiti tek vizualnom dojmu gdje bih rado da me u čaši dočekala deblja pjena, ali to sasvim sigurno neće umanjiti riječi hvale za ovakvu ideju koja je i odlično realizirana.

To je taj put, ponovit ću se još jednom, maštovito spravljeno craft pivo ima pravo zahtijevati vlastitu gastro nišu i to je ekipa Varionice i shvatila, svaka im je sljedeća ideja sve bolja. Teško mi je zamisliti ambicioznijeg ugostitelja koji bi odbio ovakvu deliciju. I zato Varionica samo hrabro, jednom godišnje tržište će bez problema progutati ovakav specijalitet!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.