Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Varioničin POP! Lager dokaz je sazrijevanja domaćeg crafta

Sada je lagersko pivo nešto što se 'pod normalno' nalazi u ponudama craft pivovara. I dobro je da je tako, lageri su ipak ostali najprodavanija piva unatoč svim dobrim aleovima
Objava 20. travnja 2020. 0 komentara 196 prikaza
To je taj smjer koji smo zapravo očekivali u početku, dobro lagersko pivo i Varionica je to i prepoznala
To je taj smjer koji smo zapravo očekivali u početku, dobro lagersko pivo i Varionica je to i prepoznala
Varionica Craft Brewery

Prije nekog vremena, koji dan prije početka lockdowna, pisao sam kako mi je novi Varioničin lager taman pobjegao, ali i da će se pojaviti u boci pa valjda nisam puno propustio. Ipak jesam, jer bih ga probao ranije i razmislio o ovom pivu u kontekstu u kojem sam razmišljao jučer i danas. Nisam jednom pisao kako trebamo više lagerskih piva domaćih craft pivovara, u jednom trenutku postalo mi je tema jer se našlo pet craft pivovara koje su radile lagere. I to je bila mala revolucija jer od početnog čak i prijezira ili samo simpatije, bio je to znak kako je craft počeo shvaćati ono što se nešto kasnije konačno dokazalo u Njemačkoj – Europa voli lagere. Mi volimo lagere. Sjetimo se samo razloga zašto je zapravo u Britaniji osnovana CAMRA. Naprosto, nakon Drugog svjetskog rata kada su se vojnici počeli vraćati kući, a onda 20-tak godina kasnije kada su otočani počeli putovati Starim kontinentom upoznali su, pa, lager. I donosili ga sa sobom doma, to su vidjele velike pivovare i počele ih zatrpavati. I onda je nastala CAMRA kao pokret očuvanja tradicije britanskog alea. Ipak, i danas je na Otoku više od 50 posto prodanog piva iz grupe lageri. Da ne zastranim previše u povijest, možda i najveća lekcija u tom smislu bilo je zatvaranje Stonea u Berlinu. Naprasno. Nijemci naprosto nisu prihvatili američke aleove. Kako smo i mi pivo upoznali upravo kroz njemačke i češke lagere, očito je bilo da će trebati napora da publika prihvati aleove. Nije da nije, no ipak, i dalje je pivsko tržište ovdje lagersko. Imali smo razloga pokušati s aleovima, lagerima je industrija nabila prilično loš imidž, oni su bili sinonim za nešto visokoserijsko, neukusno, razlog zbog čega pivo jako teško nalazi put do stolova dobrih restorana. I sada više nije tako. Jasno je bilo da je svaka predrasuda prema lageru nestala kada je svoj Pils predstavila Zmajska. Odličan je, kako čujem to je im je sada jedno od popularnijih piva. Evo nam sada Varionice sa svojim POP!Lagerom.

Pa sam pitao zašto 'POP!' i odgovor je očekivan – popularno jer lager je najpopularniji pivski pravac, a onda je tu i pop-kultura gdje se varioničari nadaju da bi mogla nastati ili oko njihova piva ili barem oko nekoliko dobrih craft lagera. Što se tiče stila, riječ je o najklasičnijem njemačkom hellesu, toga se vjerojatno priličan broj vas do sada napio, pa evo, sada imate i pravi domaći. Koji je jako dobar, pravljen na najklasičniji način, odležavan osam tjedana. I to je u redu, pijte ga pravilno rashlađenog, nemojte baš iz boce, jer u čaši izgleda jako lijepo, tek je malo mutnoće, odležavanje ga je fino izbistrilo, pjena je lijepa debela, bijela, baš onako kako treba. Jasno, mora se malo jamrat – dajte ga u velikoj boci! Da, s ovim pivom, ako ne već možda i prije, domaći je craft sazrio, poslušao želje većine publike, uz svoje sada već jako dobre aleove, počeo davati i doista dobra lagerska piva. Imate vremena, doma ste, uživajte u pivu, sada doista imate o čemu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.