Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Vienna Hoppy Lager Pivionice stigao je u pravo vrijeme

S prvim danima popuštanja protupandemijskih mjera stiglo je i jedno pivo koje slobodno možete uključiti u proslavu izlaska iz lockdowna
Objava 10. svibnja 2020. 0 komentara 281 prikaza
Novi je Pivioničin specijal u čaši lijepo izgledajuće pivo koje ima i brojne druge kvalitete
Novi je Pivioničin specijal u čaši lijepo izgledajuće pivo koje ima i brojne druge kvalitete
www.pivionica.hr

Odlično, mjere se popuštaju, ugostiteljski se lokali otvaraju, a stiglo nam je i novo pivo. Puno puta napisao sam kako je vrijedno da imamo craft pivovara kojima je temeljni proizvod lagersko pivo. Pivionica se na zagrebačkom Remetincu pojavila u jeku hrvatske craft revolucije kada su 'špica' bili aleovi, a o lagerskim pivima je razmišljao rijetko tko. No, u dvije sam stvari tada bio prilično siguran. Prva je da će se morati ići s pitkijim pivima jer nam je to u pivopijskoj tradiciji, a drugo da će pivovare morati otvarati izravne prodajne kanale, misleći pri tome prije svega na vlastite lokale. Čini se da sam većinom bio u pravu tako razmišljajući, jer sada imamo pregršt lagerskih piva koja dolaze iz craft pivovara, a izravni kanali prodaje također su se formirali. Ima lokala koje vode same pivovare, i ne ide im tako loše, ali pandemija je pospješila otvaranje još jednog kanala, a to su webshopovi.

I tako je također prije nekoliko dana i Pivionica otvorila svoj internetski dućan na kojemu možete pronaći i njihova nova piva s onima koja ste u međuvremenu možda propustili. Iako je uz Vienna Hoppy Lager predstavljen i New Zealand Juicy & Hazy IPA, ipak ću ovaj tekst posvetiti novom lageru. Bilo je onih koji su mi govorili kako bi crvena piva mogla dobro prolaziti kod nas, a onda se ispostavilo da prođu imaju ponajprije crvena lagerska piva. Crafter'sov Vienna Lager, primjerice, ima dobru prođu gdje se pojavi, a novo Pivioničino pivo istog stila i dodatno je zahmeljeno što je, barem za mene, dobar potez. Jer, crveno (ili jantarno, već kako si dočaravate izgled ovog piva u čaši) pivo na stolu pred vama daje drugačiji dojam i šalje različitu poruku nego kada je pred vama klasični pilsner. Jer, u tom slučaju otprva je jasno da ne pijete nikakav industrijski lager, već nešto drugačije, izgledom, a u ovom slučaju i aromama te okusima.

Debela bijela pjena kruna je lijepo izgledajućeg lagera a ona neće imati previše uspjeha u prikrivanju lijepih aroma koje dolaze od hmeljava Saaz, Cascade i Azzaca. Tu su, znači, mirisi citrusa i borovine pored bilja koje nudi Saaz. Vienna Hoppy Lager dobro je pivo, punog tijela, korišteno je šest vrsta sladova, pa se dobije jedna dobra ukusna mješavina koja ne napreže kod ispijanja te nudi doista puno i to ne jednokratno, jer je gorčine sasvim dovoljno a sve završava suhoćom zbog koje ćete lako popiti sljedeći gutljaj. Navijam da ovo pivo uđe u stalnu ponudu Pivionice gdje je već, recimo, Pale Ale koji je za mene također dobro pivo, neobičnije od drugih sličnih piva te koje također slobodno možete uključiti u svoj redoviti tjedni izbor dobrih piva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.