Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Vremena i piva su tu da se mijenjaju! Evo što ćemo piti ove godine

Objava 04. siječnja 2017. 0 komentara 844 prikaza
Mislim da ćemo u ovoj godini vidjeti tri jasno izražena trenda te još jedan koji, suprotno mišljenjima, nije dovoljno izražen
Mislim da ćemo u ovoj godini vidjeti tri jasno izražena trenda te još jedan koji, suprotno mišljenjima, nije dovoljno izražen
Craft piva

Bezbroj je tekstova o tome što ćemo piti ove godine, klasika za ovo doba, pa eto, zašto ne napraviti jedan sličan, pogotovo jer sam u posljednjih godinu dana jasno uočio gdje će se ići u nekoj bližoj budućnosti. Za mene, u nas će se ove godine jasno definirati tri trenda te još jedan o kojem se voli puno pričati no on doista nije toliko prisutan. Što, naravno, ne znači da će nešto drugo stati. Dakle, ja doista vjerujem da polako ali sigurno dolazi vrijeme kiselih piva. Souri, lambici, kriekovi, sve to sve više gledam oko sebe. Dvije su se pivovare prošle godine i odlučile aktivno promovirati ta piva, a uvozna je ponuda sve bolja i rafiniranija. Jer, upravo u tome je štos, da se bude drugačiji, sasvim novog okusa, omogućiti nove kombinacije s hranom. Kisela piva su upravo to, nema ništa čudno u tome što ih se na tržištima s duljom tradicijom itekako pije. Jedino što mi trebamo jest navikavanje, i meni je trebala neka godina dana da se priviknem da pivo može biti kiselo a da ti ne bude neugodno dok ga piješ. Malo treba, ali kada do toga dođeš, teško je naći bolji osjećaj. Koliko sam uočio prošle godine, jedna se vrsta piva savršeno udomaćila u nas, a meni je sasvim jasno i zašto. Ohmeljeni su lageri bili točno ono što je u nas nedostajalo. Jer, prije svega, htjeli mi to sebi priznati ili ne, ipak su lageri naša tradicionalna piva. Odnosno povijesna, ona koja su stigla s drugim narodima na ovo područje. Kada se lager napravi kako spada pa ga se onda još i ohmelji tada se dobiva pivo koje može biti drago i onima koji ne mare previše za aleove ali i onima koji bez hmeljeva ne mogu. Imali smo ih prošle godine nekoliko i svi su prošli sjajno, i Baltazar Pivovare Medvedgrad i Pivioničini Huncut i IPL i Varioničin Sunny Lager, sve to je naišlo na veliko odobravanje. Ne vidim zašto tako ne bi bilo i ove godine. I onda sam uočio nešto što je do prije par godina bilo skoro pa nezamislivo. Tamno se pivo nekada pilo samo u rijetkim prilikama ili bi ga pili rijetki. Danas vidim kako ono vrlo ubrzano hvata korak sa svijetlim pivima. A zašto i ne bi? Jako je ukusno, najčešće nema toliko gorčine koja ipak jednom dijelu publike ne paše, a izbor je upravo ogroman. Konačno sam krajem prošle godine uspio sklopiti pravu i veliku listu domaćih piva koja je ispala doista velika. Križevačko Tamno, Varionica Neon Stout, The Garden Brewery Stout, Zmajski Porter, Prvo viško Porter samo su neka od piva koja mogu mirne duše preporučiti. Nemam nikakve sumnje da će pozicija tamnih piva i dalje jačati, što je i sasvim u redu. I sada je na redu trend o kojem se puno raspravlja no čini se ipak ne toliko opravdano. IPA! Zaključio sam u posljednjem tekstu prošle godine kako je čak i The Economist pisao o tome kako je IPA kraljica neovisnog pivarstva. A oni su zapravo jako kasnili. Nema nikakve sumnje, India Pale Ale doista jest pivo koje će odraziti sve ono što craft jest. Samo, nisu u pravu oni koji kažu kako se o njoj previše priča. Jer naprosto, domaćeg crafta u tom stilu nema jako puno, pa mi se nekako čini da bi upravo ova godina mogla biti godinom hrvatske IPA-e. Vidjeli samo da se ona može napraviti odličnom i konzistentnom, The Garden Brewery Citrus IPA bilo je moje pivo prošle godine, a očekujem da ove godine to pivo dobije zaista ozbiljnu konkurenciju. Pa da uživamo još i više.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.