Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Volim pivu

Vunetovo, mjesto gdje nastaju najoriginalnija hrvatska piva

Put Podstina nije lako savladati, stara je to uska cestica koja vas vodi pored kuća, vila, apartmana, starijih hotela dok u nekom trenutku ne ugledate baner s poznatim grbom i imenom – Vunetovo
Objava 22. kolovoza 2017. 0 komentara 408 prikaza
Vunetovo 01 2017
Vunetovo 01 2017
Piva Vunetova sada su već dio usmene predaje među turistima na Hvaru

Ako ste na moru u srednjoj Dalmaciji, ne smijete propustiti ovaj izlet. Pa i ako niste na moru ali volite posebno pivo. Nije da nije, inovacija je snažno zahvatila hrvatski craft, imamo zaista interesantnih piva, svako toliko netko izbaci nešto novo i neočekivano. No, na otoku Hvaru, podalje prema zapadu od središta grada i njegove znamenite katedrale svetog Stjepana nalazi se jedno sasvim posebno mjesto. Put Podstina nije lako savladati, stara je to uska cestica koja vas vodi pored kuća, vila, apartmana, starijih hotela dok u nekom trenutku ne ugledate baner s poznatim grbom i imenom – Vunetovo. Uske i strme stepenice ne obećaju puno, no nakon spuštanja na malu terasicu pružit će vam sve. Odnosno sve ono što trebate imati da biste do kraja uživali u pivu.

U tih par sati koliko sam potrošio sjedeći uz piva Anne Tuszynske, poznate pivarice Vunetova, i njezinog životnog partnera Joška, prošlo je terasom na Podstinama i Anninih sunarodnjaka iz Poljske, Engleza, pa i jedan simpatični Brazilac. Cristian je učitelj koji ljeti dodatno zarađuje kao turistički vodič, doveo je do Hrvatske grupu Brazilaca, Hvar im je nezaobilazna destinacija a čuo je Cristian da ovdje ima i craft pivovara. Kao i u njegovoj zemlji gdje, kaže on, neovisno pivarstvo buja, rade se najraznovrsnija piva, iako je Brazil dom šefa najvećeg svjetskog pivarskog holdinga AB InBeva kao i fonda koji ga većim dijelom posjeduje. U lokalnoj turističkoj zajednici Cristian Vunetovo nije mogao locirati, tamo ih više zanimaju hoteli, letci Vunetova stoje u nekom kutu. Pivo i Hvar, nema šanse, misle si valjda, i teško griješe, mogli su barem pogledati Playboy gdje je Vunetovo istaknuto kao odličan domaći primjer 'forager' trenda u pivarstvu. Ili pogledati britanski reality Coach Trip čija je posada s voditeljem Brendanom Sheerinom pri posjetu Hvaru zastala i u Vunetovu da bi probala najoriginalnija hrvatska piva.

Doista, Chiquita Heffeweizen napravljena je od kišnice s dodatnim twistom kod kvasca. Nitko nije ponovio Hvarsku medicinu koja je dobila svoju devetu travu, sve s otoka Hvara, od kojih je Anna otkrila samo tri. A onda je tu Mrgud, i onaj pravi i pivo koje je prošle godine i nagrađeno kao hrvatsko naj. Mrgud je veseli aljaški malamut kojemu trebaju dva-tri šnjofa da upoznavanje pretvori u igru koja bi za neopreznije mogla završiti na leđima. Jer, Mrgud je rasan primjerak svoje pasmine, krupajlija koji je još i navikao na ljude. Dva-tri šnjofa dosta su i da 'padnete' na po njemu nazvano pivo, zaista dobru crnu IPA-u. Saison Dekot također već znamo. Bio je to prvi domaći saison koji ste mogli kupiti u nekom specijaliziranom dućanu. Narančina kora, oskoruša, dunja, sok od bazge, svega toga će se tu pronaći za jedan sasvim novi doživljaj ovog tradicionalnog belgijskog stila. Slična se igra nastavlja u english special bitteru nazvanom With No Future. Iako se ne bi reklo, sve osobine klasičnog bittera su tu a twist je u dodatku meda od drače. A onda i još pokoja slična delicija! Zbog najoriginalnijih piva iz najoriginalnije pivovare na Hvar se isplati doći.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.